Вижте някои от най-мащабните проекти в света на архитектурата, които очакваме да видим през 2022 година.

Център за сценични изкуства в Тайпе, Тайван, от OMA

След дълго очакване, Центърът за сценични изкуства в Тайпе най-накрая ще отвори врати в тайванската столица през лятото на 2022 г.

Културното място, което беше открито за първи път от OMA през 2009 г., включва три уникални театъра, сред които и централен стъклен куб. За разлика от традиционните театри, всички задкулисни зони ще бъдат видими за публиката чрез кръгово циркулационно пространство.

Международен футболен център Сиан, Китай, от Zaha Hadid Architects

Тази година ще видим и завършването на величествения футболен стадион от Zaha Hadid Architects, преди Азиатската купа на AFC 2023. Сред определящите му характеристики ще бъдат извисяващи се колони и надвиснал покрив, който осигурява подслон за серия от засадени тераси на южното му възвишение.

Сидни Модерн, Австралия, от SANAA

В Австралия SANAA ще завърши разширението си към Художествената галерия на Нов Южен Уелс, която е проектирана да контрастира с неокласическата архитектура на съществуващата галерия. Разширението ще се състои от серия от каскадни павилиони със стъклени стени и ще включва подземна галерия, изградена в преустроен резервоар за петрол, който датира от Втората световна война.

Музей на изящните изкуства в Арканзас, САЩ, от Studio Gang

Проектът за преработения Музей на изящните изкуства в Литъл Рок се ръководи от Studio Gang. В предложения предварителен план се вижда серия от снимки на новия сгънат покрив. Излят от бетон, този покрив покрива серия от извити павилиони, които имат за цел да обединят съществуващите структури на обекта.

Централен офис на DJI, Китай, от Foster + Partners

Foster + Partners има редица проекти, които трябва да бъдат завършени през 2022 г., но един от най-необичайните е централата, която е проектирала на компанията за роботика DJI в Шенжен. Състои се от две кули с изразени стоманени ферми, които ще бъдат свързани с извит небесен мост, предназначен да демонстрира най-новата технология за дронове на компанията.

Sundby School, Дания, от Henning Larsen Architects

Единствената образователна сграда в този списък е основно училище, проектирано от Henning Larsen Architects в сътрудничество със SKALA Architects, ETN Architects, MOE, Autens и BO-HUS. То ще разполага с покривен пейзаж и адаптивни интериори. Наречено Sundby School, това се очаква да бъде първата по рода си сграда в Дания, която ще получи Nordic Ecolabel – официален сертификат за устойчивост за региона, който взема предвид детайли, като консумация на енергия и използване на материали.

Флагманска фабрика в Сан Пелегрино, Италия, BIG

Флагманската фабрика в Сан Пелегрино от BIG ще бъде завършена в планинска долина в Италия, почти пет години след като студиото спечели международния конкурс за проектиране на схемата. Създадена за компанията за безалкохолни напитки San Pellegrino, централата и заводът за бутилиране ще отдадат почит на традиционната италианска архитектура с детайли, като арки, аркада и портик.

Комплекс Valley, Холандия, от MVRDV

В Холандия комплексът Valley от MVRDV ще отвори врати с три високи сгради със смесено предназначение, които са облицовани със стърчащи прозорци и балкони, облицовани с камък. Докато строителството на сградата вече е завършено, нейният „зелен слой“ от 13 000 растения, дървета и храсти сега е оставен да расте над неравните й ръбове за откриването през 2022 г.

ReefLine, САЩ, от OMA

Вторият проект на OMA в този списък е The ReefLine, подводен скулптурен парк близо до Маями Бийч, който има за цел да защити бреговата линия от въздействието на изменението на климата. Въпреки че паркът се изгражда на етапи, първата му фаза трябва да бъде открита през декември с първите скулптури на място. Върху и около произведенията на изкуството ще има и геометрични бетонни модули, които ще функционират като изкуствен риф.

Мемориал Minamisanriku 311, Япония, от Kengo Kuma and Associates

Очаква се Kengo Kuma and Associates да завършат мемориалния и туристически център в Япония, посветен на земетресението и цунамито през 2011 г. – най-мощното земетресение, регистрирано някога в Япония. Наречена Мемориал Minamisanriku 311 на името на града, в който се намира, сградата ще включва облицовка от кедър и голям покрив, който се наклонява нагоре към небето.