Пандемията от COVID-19 превърна работата от вкъщи в начин на живот, а включването в работния процес от всяка точка на света за продължителни периоди от време – известно като „дигитално номадство“, се превърна в нова норма.

Сега дигиталните номади ще могат да провеждат онлайн срещите си с тоскански хълмове на заден план, тъй като Италия е поредната страна, присъединяваща към списъка на държавите, които ги преветстват топло.

Според The ​​Local правителствен указ, известен като decreto sostegni ter, е въведен за първи път през януари и обявен за закон в четвъртък.

Въпреки че терминът „дигитални номади“ не фигурира в законопроекта, той е насочен към привличане на граждани на държави извън ЕС, „които извършват висококвалифицирана работна дейност чрез използването на технологични инструменти, които им позволяват да работят дистанционно, автономно или за компания, която не е резидент на територията на италианската държава", съобщава италианското издание Il Sole 24 Ore.

Градовете и селата, които ще ви платят, за да живеете в тяхИскате ли да промените живота си и да се преместите на ново място? Може би това е отговорът на паричните ви проблеми, защото има доста места по света, които биха ви платили, за да живеете в пределите им

Все още има много неизвестни относно условията, при които ще се предоставя това ново разрешително, като например какво представляват „висококвалифицирани трудови дейности“.

Знае се, че ще бъде с продължителност от една година, а сдобилите се с него няма да подлежат на квотни ограничения за чуждестранни работници, съобщава T+L. Те ще могат също така да кандидатстват за удължаване на разрешителното.

„Изискванията за отдалечения работник включват наличието на подходящо настаняване, адекватен доход, здравно осигуряване и чисто съдебно досие“, казва италианският депутат Лука Карабета пред The ​​Local. Конкретни подробности за някои от тези изисквания и тяхното изпълнение все още предстои да бъдат дефинирани.

Дигиталните номади ще трябва да отговарят и на изискване за минимален доход, но точната сума не е известна.

Държави, като Антигуа и Барбуда, Грузия, Португалия, Бермудски острови, Доминика, Мавриций и Малта вече въведоха дългосрочни визи и разрешителни, позволяващи на посетителите да пребивават и работят от страната, в някои случаи - до две години.