Дигиталното номадство се радваше на възход още преди пандемията, когато работещите дистанционно просто грабваха лаптопите си и пътуваха по света, вършейки задачите си от места с достатъчно добър Wi-Fi.

Днес за базираните извън офиса служители има множество удобства, включително дългосрочни визи, специално предназначени за дигитални номади.

Тези програми подпомагат и възстановяването на различни държави. Последната, която смята да се възползва от тази тенденция, е Испания.

Чужденците ще могат да живеят и работят в Испания за период от 6 до 12 месеца, без да се нуждаят от официална работна виза, стига най-малко 80% от техните доходи да идват от компании, базирани извън страната.

Ще бъдат позволени до две удължавания, което означава, че дистанционните работници могат потенциално да останат в Испания до три години без да имат нужда от издаване на право на пребиваване. Ако бъде одобрена, тази нова виза ще се прилага на чуждестранни граждани, идващи от страните извън Европейския съюз.

Градовете и селата, които ще ви платят, за да живеете в тяхИскате ли да промените живота си и да се преместите на ново място? Може би това е отговорът на паричните ви проблеми, защото има доста места по света, които биха ви платили, за да живеете в пределите им

Понастоящем на жителите на Великобритания, САЩ и няколко други нации е позволено да останат в Испания без виза до 90 дни на 180-дневен период.

Новият закон обаче все още не е гласуван, като се очаква да мине през парламента, според Schengvisainfo.com, цитирани от T+L.

Но след като вече други страни, включително няколко европейски нации, предлагат подобни програми, шансовете тази виза да бъде одобрена изглеждат високи. Испанските власти твърдят, че решението трябва да бъде обявено в рамките на следващите няколко месеца.