Преди пандемията от COVID-19 печелех по около 4000 долара на месец като видео продуцент на свободна практика. След това обаче доходът ми падна до около 700 долара на месец.

Поради несигурността за бъдещето, заживях временно със сестра ми в Ню Джърси. Чувствах се оттегчех и пътуванията, които правех около работата, ми липсваха.

Това разказва Стив Тсенсеренски пред CNBC.

Няколко месеца по-късно молитвите ми намериха отговор: Хърватия пусна виза за дигирални номади. Бях посещавал страната и затова реших да кандидатствам.

Таксата за кандидатстване беше 100 долара. Имаше обаче едно важно условие – трябва ви месечен доход от 2 750 долара, за да ви одобрят. Работих доста в месеците от април до декември, когато доходите ми се възстановиха до 4 000 долара.

Имах и спестени 76 000 долара, което беше достатъчно да се чувствам спокойно, за да заживея в чужбина, разказва той.

В Хърватия харча много по-малко, отколкото в САЩ

В момента живея в Сплит, който е вторият най-голям град в страната, разположен на Адриатическо море. Гледките са страхотни, а цените – доста по-ниски от тези в САЩ.

Доскоро плащах по близо 2 800 долара, без включени комунални разходи, за едностаен апартамент в Джърси. Днес живея в апартамент от 60 кв. м, който намерих във Facebook група на чужденци в Хърватия. Плащам за него 540 долара, но в сумата са включени и комуналните разходи, допълва Стив.

Най-добрите страни за дигиталните номади. Къде е България?Осем европейски държави заемат места сред топ 10

Харча по 47 долара на ден

Средно на ден харча по 47 долара. Общо през юни похарчих 1 424 долара, като от тях 540 долара бяха за наем, а 608 долара за храна. Другото ми голямо разходно перо бяха 185 долара за забавления и пътешествия, докато застраховките, абонаментите и сметката ми за телефона бяха на стойност 65, 14 и 12 долара, разказва още Тсенсеренски.

Какво правя през деня?

Обикновено ставам в 6.30 часа и пия турско кафе. Хапвам яйца, зеленчуци, сирене и препечен хляб.

След това работя по около 8 часа на ден по проектите ми. На обяд хапвам за около 10-14 долара с включен бакшиш. Ако не искам да харча толкова пари, мога да обядвам бюрек за между 2 и 3 долара, в зависимост дали го искам със сирене или месо.

Хубава вечеря в крайбрежните ресторанти би ви струвала между 18 и 30 долара.

Живея на около 3 минути от Двореца на Диоклециан, който е един от най-добре запазените дворци от Римската империя. Също така съм и на 6 минути от Рива, по чиято крайбрежна алея са разположени множество барове, ресторанти и магазини, разказва мъжът.

В последните месеци посетих Задар, Риека, както и островире Хвар и Брач.

Сплит е доста по-различен от Ню Джърси. Достъпността, приятелски настроените хора, забавленията и ниската престъпност са търсени от доста хора, тъй че няма кой знае от какво да се оплача, допълва той.

Португалия създава село за дигитални номади на райски островКогато миналата година легиони офис служители бяха изпратени вкъщи, се роди ново поколение дигитални номади

Бъдещето

Дигиталният номад казва, че визата му изтича през март 2022 г. и смята да продължи да живее по този начин. На сърцето му са и други държави, като Грузия и Португалия, които също предлагат подобен вид визи.