Все повече държави отварят границите си за хора, които желаят да работят от домовете си. Преди време ви информирахме за страни, които първи прибегнаха до дигиталните номади, а днес вече са налице и програми, които имат за цел да привлекат тези хора, като им предлагат тропически плажове и целогодишно топло време.

Какво е необходимо, за да се преместим на някое от тези райски места? На първо място – възможност да работите далеч от родината си, както и доказателство за стабилни доходи. Следват и задължителните медицинска застраховка и, разбира се, отрицателен тест за COVID-19. Всяка от посочените по-долу дестинации има и такса, която следва да се заплати, за да може да си подсигурите място на плажа поне до зимата.

Ето и седем възможности, подбрани за нас от CNBC.

Монтсерат

Този малък карибски остров ни дава възможност за работа от райско място за период до 12 месеца.

Всички желаещи, изпълняващи свободни професии или консултации, трябва да разполагат с годишни доходи от поне 70 000 долара. Таксите започват от 500 долара за един човек и 750 долара за семейство с едно дете.

Кандидатурата ви ще бъде разгледана в период от една седмица.

На Монтсерат в момента живеят около 5 000 души, което означава, че голяма част от хората се познават помежду си. Ако пристигнете там, ще трябва да се подложите на задължителна 14-дневна карантина.

Бахамите

Бахамските острови също имат програма, с която привличат желаещи да работят оттам. Нарича се BEATS и позволява да работите 12 месеца, като дори имате възможност да се местите на всеки от 16-те острова.

Кандидатурата ви ще бъде разгледана срещу 25 долара, а отговор ще получите до 5 дни. Ако бъдете одобрени, ще трябва да заплатите 1000 долара, както и по 500 долара за всеки следващ член на семейството ви.

Властите изискват и доказателство за налични на средства, с които ще може да живеете там. Ако Бахамите ви допаднат, знайте, че може да продължите престоя си с до 36 месеца.

Единственото изискване при пристигането е представяне на отрицателен тест за COVID-19, като от 1 ноември дори вече не се изисква и период на карантиниране.

Дубай

При положение, че печелите по над 5 000 долара на месец, ще може да се възползвате и от програмата на Дубай. Оттам обещават издаването на туристическа виза, но при пристигането ще получите и работна виза.

Таксата за кандидатстване в програмата им е на стойност 287 долара, но следва да представите и банкови извлечения, с които да удостоверите, че имате високи доходи.

Работещите от Дубай могат да наемат шофьор, бавачка, както и да кандидатстват за постъпване на децата им в училища в емирството.

За да влезете в Дубай, ще ви е нужен отрицателен PCR тест, който следва да е направен 72 часа преди пристигането.

В момента Обединените Арабски Емирства се намират на второ място след Израел по ваксинирани хора като процент от населението.

Какво трябва да знаете, ако искате да живеете като дигитален номад?Т. нар.

Мавриций

Ако търсите държава, която да е сред най-сигурните от гледна точка на COVID-19, то тогава Марвиций със сигурност трябва да е в списъка ви. Населението на страната е близо 1.3 млн. души, а до момента са отчетени само 610 случая на COVID-19.

Дигиталните номади и пенсионерите могат да се възползват от невероятните условия, които се предлагат на пристигащите. Тук изискванията за доходи са значително по-ниски – 1500 долара месечно, но следва да докажете и поне 18 000 долара спестявания.

За да влезете на територията на страната, ще трябва да сте преминали PCR тест, както и да се подложите на доброволна двуседмична карантина.

Хърватия

"Молбите за работа от Хърватия все още не са толкова прости, колкото останалите държави в списъка. Това обаче може да се промени", казва Ян де Йонг, президент на Асоциацията на дигиталните номади в страната.

„В момента е възможно да се подаде подобна молба единствено в полицейските управления в страната. Надяваме се, че до няколко седмици ще заработи и онлайн системата", каза още той пред CNBC.

За да останете да живеете и работите от средиземноморската държава ще трябва да имате доходи от поне 2 590 долара на месец. Ако нямате постоянна работа и доходи, то тогава ще е нужно да докажете спестявания за 31 000 долара, които ще са достатъчни за 12 месеца живот в страната.

Мадейра

Мадейра не просто приветства дигиталните номади, а дори се надява да изгради голяма общност от тях. Архипелагът създаде наскоро „номадско село“, което ще приютява между 30 и 40 души дневно.

Първата фаза на проекта стартира на 1 февруари и ще продължи до 30 юни 2021 г.

„До този момент сме получили 4 800 кандидатури по програмата на хора от 90 различни държави“, казва Микела Виейра, ръководител на проекта Digital Nomads Madeira.

В момента общо 250 дигитални номади работят от острова, като се ползват кафенета, ресторанти и барове, които предлагат безплатен Wi-Fi. Повечето от номадите в момента са от ЕС или от страните от Шенген.

За да кандидатствате, ще трябва да имате по 9 250 долара годишни доходи, спечелени пасивно, т.е. от дейности, които не са от трудови правоотношения.

Пуерто Рико

Страната приютява все повече американци, за които е нужно единствено валиден паспорт и отрицателен PCR тест.

Все пак следва да се има предвид, че Пуерто Рико е с висок процент на заболели, като до момента са отчетени над 133 000 COVID-19 случая.