Колекцията часовници Bulgari Octo Finissimo съществува едва от 2014 г., но за по-малко от десетилетие тя се превърна в крайъгълен камък за финото часовникарство и е толкова силно идентифицирана с марката, колкото и Royal Oak на Audemars Piguet, Nautilus на Patek Philippe, Speedmaster на Omega или Submariner на Rolex, пише Bloomberg.

През тези осем години компанията фокусира колекцията Finissimo върху подобряването на рекорди в производството на ултратънки часовници.

Bulgari постави седем рекорда за период от осем години, започвайки от 2014 г., когато компанията представи най-тънкия самонавиващ се часовник в света.

До този момент обаче в колекцията на базираната в Рим компания липсваше абсолютния рекорд за най-тънък механичен часовник в света. Досега той се държеше от часовника Piaget Altiplano Ultimate Concept, който се появи на пазара през 2018 г. и е с дебелина от само два милиметра.

Постижението е възможно, благодарение на това, че се използва корпусът на самия часовник като основна плоча. Това елиминира необходимостта от отделно движение. Всъщност, целият часовник е механизмът, а циферблатът лежи в същата равнина като движещите се части.

За да направи корпуса възможно най-твърд за минималната си височина, Piaget използва кобалтова сплав, M64BC, която има висок процент хром и молибден в допълнение към кобалта.

Новият Octo Finissimo Ultra на Bulgari е с дебелина от 1.8 милиметра и използва същата основна стратегия, каквато и Piaget AUC. Всички компоненти са поставени в една и съща равнина, а задната част на корпуса се използва като плоча за движение. Всички движещи се части са видими и, за разлика от AUC, доминират по-голямата част от циферблата.

На основното зъбно колело е гравиран QR код, който при сканиране води до видео за часовника с прикачен незаменяем токен (NFT), доказващ неговата уникалност. Това е първият подобен дигитален актив, внедрен в света на часовниците.

В историята на часовникарството има и по-тънки устройства, но те са кварцови (задвижвани от батерии), а не механични. Най-тънкият кварцов Delirium е с дебелина само 0.95 мм и е най-тънкият часовник, произвеждан някога.

Русия конфискува швейцарски часовници за милиони евроЧасовниците Audemars Piguet са с цена от близо 830 000 евро за брой и са иззети от московския офис на компанията

През 20-те години на миналия век Vacheron произвежда Калибър 10726 - джобен часовник, дебел 0.9 мм. Както Delirium, така и Калибърът на Vacheron обаче са изключително крехки и не особено практични. Vacheron, например, произвежда само три копия от Калибър 10726 и след това се отказва от него.

Bulgari Octo Finissimo Ultra също не е предназначен за масовия потребител. Компанията ще произведе само десет такива часовника в ограничена серия. Всеки от тях е с цена от 400 000 евро.