Изложба, космически ателиета и дегустация на космическа храна ще предложи Националният военноисторически музей (НВИМ) на 9 и 10 април (събота и неделя) на своите посетители по повод Международния ден на авиацията и космонавтиката.

Атрактивна инсталация на фондация Easyart ще очаква всички деца, които искат да се запознаят отблизо с планетите и да се превърнат в истински космонавти, облечени в подходящ костюм за пътешествие из слънчевата система.

Учени от Института по криобиология и хранителни технологии ще разкажат как се прави космическата храна и как трудът на нашите изследователи отваря възможности за полети до Марс. А 30 от най-големите почитатели на космическите приключения ще могат да опитат специалната лиофилизирана храна, която астронавтите носят със себе си в космоса.

Галактически навигатори ще очакват всички деца, които мечтаят да се докоснат до звездите и ще им помогнат да направят сами съзвездие и свой собствен Музей на Космоса.

Ето какви храни ще консумират астронавтите на НАСААмериканската космическа агенция НАСА избра 18 компании, които ще разработват космически храни за астронавтите при бъдещите пилотирани мисии до Марс и други планети


В рамките на космическото приключение гостите на Музея ще имат възможността да разгледат фотоизложбата „България и Космосът“, която представя българския принос в проучването на Вселената. Ще се запознаят с моменти от работата на двамата български космонавти Георги Иванов и Александър Александров и с любопитните разработки на българските учени, които улесняват живота в Космоса.

В двата дни НВИМ ще работи с обичайното си работно време и входни такси, като участието в ателиетата ще бъде напълно безплатно.