Кандидатът на „Продължаваме промяната” за управител на БНБ Андрей Гюров се оттегля от надпреварата.

Това съобщи самият той в пост във Facebook.

Битката между ПП и ИТН чий кандидат да поеме Българската народна банка предизвика напрежение в управляващата коалиция.

По-рано през деня Слави Трифонов заяви, че партията му няма да оттегли кандидатурата на Любомир Каримански, припомня Darik News.

Ден по-рано в ефира на Нова телевизия Ива Митева пък съобщи, че премиерът Петков е предложил на Каримански да се оттегли и вместо БНБ, да стане представител на България със Световната банка.

БНБ очаква икономически ръст от 2.1% и инфлация от 9.6% тази годинаОчаква се годишната инфлация да продължи да се ускорява през първите девет месеца на тази година

"След фактическото разцепление на управляващата коалиция по повод избирането на гуверньор на БНБ стана ясно, че в момента не съществува широко парламентарно мнозинство, което да подкрепи този избор.

Като председател на парламентарната група на “Продължаваме промяната”, аз винаги съм поставял на първо място обществения интерес, а той в момента изисква отговорно и държавническо мислене и действия", аргументира се Андрей Гюров.

Той също така се обърна и към Каримаснки. "При липса на коалиционна подкрепа, нека моят опонент сам да прецени дали иска да остави този толкова важен и отговорен избор в ръцете на опозицията. Това в крайна сметка е етичен избор, част от изискването към ръководителя на БНБ за висок морал и добро име", допълни председателят на ПГ на "Продължаваме промяната".