Азиатските акции поскъпват днес, подкрепени от данните за инфлацията в САЩ, които бяха по-добри от най-лошите пазарни очаквания, макар че акциите на китайските компании остават под натиск заради COVID-19.

Борсовите нагласи също така бяха ограничени от поскъпването на петрола и други суровини, след като руският президент Владимир Путин заяви, че мирните преговори "отново са в задънена улица", което се отрази негативно и на еврото.

Азиатско-тихоокеанският индекс на MSCI нараства с 0.5%, а японският Nikkei скочи с 1.54%.

Фючърсите на щатския индекс S&P500 добавиха 0.2%, а тези на Nasdaq отчитат повишение от 0.57% в азиатската сесия.

Изнесените вчера данни показаха, че потребителски цени в САЩ нарастват с най-много от 16.5 години през март, след като войната в Украйна повиши цените на бензина до рекордно високи нива, бетонирайки очакванията за повишение на лихвите с 50 базисни пункта на срещата на Федералния резерв през следващия месец.

Ако бъдат изключени енергийните и хранителните продукти обаче, цените на стоките намаляват с най-много от две години.

Данните за инфлацията понижиха доходността по щатските държавни облигации, прекъсвайки ръста им в седем поредни сесии, въпреки че част от позициите бяха възстановени в края на деня и рано днес.

Доходността по щатските 10-годишни облигации беше на ниво от 2.7498%, в сравнение с достигнатия нов тригодишен връх от 2.836% преди излизането на данните за инфлацията.

Доходността по двегодишните облигации беше на ниво от 2.4362%.

Измененията в доходността по държавните ценни книжа "засилиха реториката, че инфлацията в САЩ е достигнала евентуален връх или е много близо до него," заяви пред Ройтерс Клара Чонг, анализатор в JPMorgan Asset Management.

"Това е малко вероятно да промени траекторията на Фед по отношение на вдигането на лихвите с 50 базисни пункта през май, но ако инфлацията продължи по този път, натискът върху централната банка на САЩ да бъде прекалено агресивна през второто полугодие ще бъде по-малък."

"Пазарите на акции обаче изтриха печалбите, след покачването цената на петрола отново до над 100 долара за барел, след като напредъкът в мирни преговори между Русия и Украйна забуксува, а Китай започна много постепенно да отваря Шанхай."

Цената на петрола от сорта Брент падна за кратко под 100 долара за барел по-рано през седмицата, но скочи рязко вчера, като повишението продължава и днес.

Фючърсите на Брента поскъпват с 0.38% днес до 105.09 долара за барел, докато цената на щатския лек суров петрол (WTI) се повишаваше с 0.55% до 101.12 долара за барел.

Фючърсите на царевицата поскъпнаха до едномесечен връх, а тези на пшеницата се оскъпиха до триседмичен максимум.

Китайските пазари на акции изтриха ръста си от вчера, когато акциите на компании в сферата на туризма и потребителските стоки поскъпнаха заради информацията, че ограниченията заради COVID-19 може да бъдат облекчени пробно в някои райони.

Индексът на китайските сини чипове CSI300 се понижи с 0.7%, а хонконгският Hang Seng изгуби 0.2%. Те останаха почти без промяна след изнесените днес данни, които показаха, че износът на Китай нараства с 13.4% на годишна база в юани за първото тримесечие, докато вносът бележи повишение от 7.5%.

За днес Китай обяви 26 525 нови безсимптомни случая на COVID-19 и 1 513 случая на хора, които проявяват симптоми на болестта.

Казаното от Путин раздвижи валутните пазари, като еврото се понижи до петседмично дъно, а суровинните валути получиха подкрепа с поскъпването на петрола.

Новозеландският долар поскъпна с 0.33% до 0.6873 спрямо щатския долар, след като Централната банка на Нова Зеландия вдигна лихвите с 50 базисни пункта. Кивито за кратко се оскъпи до 0.6901.

Спот цената на златото нарасна с 0.1% до 1 968 долара за тройунция.