Азиатските акции поевтиняват, а доларът запазва позиции днес, след като доходността по щатските държавни облигации скочи до тригодишен връх преди очакваните данни за инфлацията в САЩ, коитo може да предвещават още по-агресивни повишения на лихвите от страна на Федералния резерв.

Азиатско-тихоокеанският индекс на MSCI отчита понижение от 0.3%, след като щатските индекси приключиха вчерашната сесия с леки понижения.

Австралийският основен индекс губи 0.65%, докато японският Nikkei отчита спад от 1.5%.

По-високата доходност по щатските държавни ценни книжа подкрепяше долара, като доларовият индекс се върна на нивото над 100, за да тества достигнатия през миналата седмица близо двегодишен връх.

Японската валута понесе основната част от загубите спрямо долара, който поскъпна до 125.77 йени, което беше най-високото ниво от юни 2015 г.

Йената е поставена под натиск в последните месеци, след като Централната банка на Япония продължава курса си на ултра облекчена парична политика, въпреки че другите големи централни банки, предвождани от Фед, започнаха да затягат паричните условия.

Еврото пострада от политиката и не успя да запази ръста си от понеделник, след като президентът Еманюел Макрон изпревари кандидата на крайната десница Марин льо Пен в първия кръг от президентските избори във Франция.

Еврото се търгуваше на ниво от 1.087 спрямо долара по-рано днес.

Заплашен ли е статутът на щатския долар като световна резервна валута?Около 60% от общо 12.8 трилиона долара глобални валутни резерви в момента се държат в долари

Китайските пазари се представят добре на фона на признаците, че започва облекчаване на някои от строгите ограничения във финансовата столица на страната.

Световните пазари бяха засегнати сериозно през последните няколко месеца от опасенията, че войната в Украйна, затягането на паричната политика на Фед и строгите нови ограничения срещу COVID-19 могат да се отразят на световния икономически растеж.

Хонконгският индекс Hang Seng отчиташе повишение от 0.6% по-рано днес, докато индексът на китайските сини чипове CSI300 нарастваше с 0.4%.

Технологичните акции натежаха над представянето на Уолстрийт по време на вчерашната сесия, като индексът Dow Jones Industrial Average се понижи с 1.19%, S&P 500 изгуби 1.69%, а технологичният Nasdaq Composite падна с 2.18%. Всичките 11 сектора от S&P 500 записаха понижения за деня.

Икономисти, участвали в проучване на Ройтерс, прогнозират, че очакваните днес данни за инфлацията при потребителските цени в САЩ ще покажат увеличение на цените от 8.4% на годишна база през март.

По-рано в азиатската сесия днес доходността по щатските 10-годишни държавни облигации нарасна до 2.8107%, в сравнение с нивото си на затваряне от 2.782% вчера.

Доходността по двегодишните книжа, която нараства с очакванията на трейдърите относно повишенията на лихвите от страна на Фед, докосна 2.5242%, след като вчера затвори на 2.508%.

Щатският лек суров петрол (WTI) поскъпна с 0.85% до 95.09 долара за барел, докато цената на Брента се повиши до 99.18 долара за барел.

Спот цената на златото беше на ниво от 1 951.45 долара за тройунция и отчита леко понижение за деня.