Азиатските акции поевтиняват днес в началото на седмица, изпълнена със срещи на централни банки и данни за инфлацията в САЩ, докато еврото поскъпна след облекчението, че крайната десница не спечели президентските избори във Франция на първи тур.

Френският президент Еманюел Макрон и кандидатът на крайната десница Марин льо Пен ще се изправят един срещу друг на балотаж на 24 април.

Евентуална победа на льо Пен би могла да разтърси Франция и Европа, подобно на референдума във Великобритания през 2016 г. за напускането на ЕС. Резултатите от първия тур на изборите бяха достатъчно близки, за да оставят еврото с леко повишение до 1.0888 спрямо долара, след първоначалното поскъпване до 1.0950.

Нагласите на пазарите на акции са предпазливи, като азиатско-тихоокеанският индекс на MSCI отстъпва с 1.0%.

Японският Nikkei се понижи с 0.6%, след като миналата седмица изгуби 2.6%, докато индексът на китайските сини чипове CSI300 записа понижение от 1.8%.

Фючърсите на щатския индекс S&P 500 губят 0.4% днес, а тези на технологичния Nasdaq отстъпват с 0.6%. Спадът при фючърсите на EUROSTOXX 50 е от 0.4%, а тези на FTSE отчитат понижение от 0.3%.

Отчетният сезон в САЩ започва тази седмица с финансовите резултати на JP Morgan, Wells Fargo, Citi, Goldman Sachs и Morgan Stanley.

Въпреки рaнните загуби, Уолстрийт се справя изненадващо добре на фона на жестоките разпродажби при държавните облигации, вследствие на които доходността по 10-годишните щатски държавни ценни книжа скочи с 31 базисни пункта през миналата седмица и за последно беше на ниво от 2.72%.

Пазарите се надпреварват да отчетат все по-големи повишения на лихвите от страна на Федералния резерв на САЩ, като фючърсите сочат към повишения на основната лихва с по 50 базисни пункта на срещите на централната банка през май и юни.

Икономистът на BofA Итън Харис очаква повишения от по половин процентен пункт на всяка от следващите три срещи на Фед и пик на цикъла при 3.25-3.50%.

"Ако инфлацията изглежда, че върви към под 3%, тогава настоящите ни очаквания ще са достатъчни," казва Харис. "Ако обаче инфлацията остане над 3%, тогава Фед ще трябва да вдига лихвите, докато икономическия растеж падне близо до нула, което пък крие риск от рецесия."

30 години от първата борсова сесия у нас: История на капиталовия пазарНа 8 април 2022 г. се навършват 30 години от проведената първа борсова сесия в новата икономическа история на България

Всичко това подчертава важността на данните за инфлацията в САЩ за март, като очакванията са за ръст от 1.2%, което би повишило годишната инфлация до цели 8.5%.

Изнесените днес данни за инфлацията в Китай показаха ръст от 1.5% на годишна база за март, което обаче ограничава надеждите за агресивно облекчаване на паричната политика от страна на Пекин.

Инфлацията ще е в основата и на срещата на Европейската централна банка (ЕЦБ) в четвъртък.

"Инфлацията скочи доста над нивото, на което ЕЦБ смяташе, че ще бъде само преди месец," отбелязват анализатори от TD Securities, цитирани от Ройтерс. "Ние очакваме драстична промяна на нагласите в ЕЦБ, обявяване на предсрочен край на количественото улесняване през май и подготвянето на почвата за повишение на лихвите през юни."

Продължавайки темата със затягането на паричната политика, централните банки на Канада могат също да повишат лихвите си с по 50 базисни пункта на своите срещи тази седмица.

Ръстът в доходността на щатските държавни облигации доведе до повишение на доларовия индекс до над 100 за първи път от май 2020 г., като за последно индексът беше на ниво от 99.858.

Основната жертва е йената, тъй като Централната банка на Япония се придържа към облекчената си пазарна политика и нива на доходността по държавните облигации близо до нула. Днес доларът поскъпва до 124.81 йени, след като се оскъпи с 1.5% през миналата седмица, до малко под достигнатия наскоро връх от 125.10.

На суровинните пазари, въглищата за отопление бяха победителят от миналата седмица с повишение от близо 13% в цената, след като ЕС забрани вноса на въглища от Русия.

Златото успя да запише седмично повишение в цената от 1.1%, като за последно се търгуваше на ниво от 1 944 долара за тройунция.

Цените на петрола остават под натиск, след като различни държави по света обявиха планове за освобождаване на количества от резервите на фона на продължаващите локдауни в Китай.

По-рано днес брентът поевтиняваше с 2.05 долара до 100.73 долара за барел, докато цената на щатския лек суров петрол (WTI) отстъпваше с 2.10 долара до 96.16 долара за барел.