Швейцарски съд обяви бившия главен изпълнителен директор на Raiffeisen Швейцария Пиерин Винченц за виновен по обвинения в измама и го осъди на близо четири години затвор в края на един съдебен процес, който се фокусира основно върху разходите му в стриптийз клубове и начина, по който е харчил фирмени средства.

След един от най-публичните съдебни процеси, свързани с корпоративни престъпления в Швейцария от десетилетия, окръжният съд на Цюрих осъди Винченц, който е бивш банкер на годината на Швейцария и който беше обвинен, че е спечелил милиони от незаконни сделки, докато е бил начело на банката, информира Ройтерс.

Винченц, който беше оправдан по няколко от обвиненията, беше глобен с 840 000 швейцарски франка (900 600 долара), след като съдът реши, че е използвал бизнес разходи за частни цели.

Неговият адвокат е заявил пред Ройтерс, че Винченц, който отрича да е извършил нещо нередно, ще обжалва присъдата.

Бивш банкер натрупал $217 000 долара фирмени разходи в стриптийз клубовеПиерин Винченц е бивш „банкер на годината“, а в момента срещу него се води съдебно дело

И седемте обвиняеми по делото, което започна през януари, отричат обвиненията срещу тях.

От прокуратурата настояваха за изземването на активи за близо 70 млн. швейцарски франка от обвиняемите, както и за налагането на финансови глоби и лишаване от свобода за срок от между 2 и 6 години за всичките от тях без един.

Делото се фокусира върху конфликта на интереси между редица компании, с които Винченц и друг обвиняем са имали бизнес отношения. Двамата мъже също така са обвинение във фалшифицирането на документи.

Винченц заяви пред съда, че голяма част от похарчените близо 200 000 швейцарски франка в стриптийз клубове са били бизнес разходи и че похарчените над 750 долара за вечеря с жена, с която се запознал в приложението Tinder, са оправдани, защото обмислял дали да не наеме въпросното лице на работа в сферата на недвижимите имоти.