Дали ще успеете в постигането на целите си или не зависи от капацитета ви да вярвате, че можете да го постигнете.

Дори и като бивш главен изпълнителен директор и съосновател на компанията притежател на вериги заведения за хранене Yum Brands, Дейвид Новак казва, че е имало моменти, в които се е питал: Притежавам ли това, което е необходимо?

За щастие, той твърди, че е използвал няколко умствени трика, които са му помогнали да изгради по-голяма увереност в себе си. Един от най-ефективните от тях е бил преоформянето на негативните мисли, които подкопавали вярата в собствените му сили и способности.

Преоформянето е психологическа техника, при която идентифицираме как гледаме на дадена ситуация или изживяване и след това променяме гледната си точка.

Това не е упражнение за пожелателно мислене или за отричане на чувствата. Вашите чувства са индикатори за това кое е важно за вас, така че би трябвало винаги да ги отчитате.

Целта е да намерите по-продуктивен начин да мислите за това срещу какво сте се изправили.

Преоформянето на “не” в “не все още” промени живота ми

Един лесен трик за преоформяне е да добавяте “все още” към края на изреченията.

Новак твърди, че когато градял Yum Brands, искал компанията да се превърне в световна сила. В главата му обаче постоянно се появявал глас, който казвал: “не сме известни като утвърдена международна компания.”

Това определено било така в началото, но един ден Новак решил да добави “все още” в края на тази мисъл: “Не сме успяла международна компания ... все още.” Той казва, че всеки път, когато се чувствал победен или немотивиран, си повтарял това изречение.

Тази промяна му дава възможност да повярва в себе си да предприема смели рискове.

240 минути на ден разделят богатите от всички останалиЗа богатите всяка минута е от значение

Новак придобива увереността, от която имал нужда, за да вземе важното стратегическо решение да развива компанията в международен план, което впоследствие му се отплаща. В крайна сметка, Yum Brands става една от най-големите компании за управление на вериги заведения за хранене в света с ресторанти в над 135 държави.

Как да преоформяте негативните си мисли

Добавяйки “все още” вие превръщате това, което е било край на разговора в ново начало.

Опитайте сами:

1. Помислете за нещо, което е извън вашата зона на комфорт

Изберете нещо, което бихте искали да направите. Това може да е да избягате цял маратон или пък - ако мразите самолетите, това може да е да обиколите света.

2. Оформете го в изречение, използвайки “не мога”или “не”

Пример: “Не мога да избягам цял маратон ”или “Не е възможно да пътувам чак до Австралия.” След това кажете изречението на себе си на глас.

3. Добавете “все още” в края на изречението, след което го кажете отново на глас

Използвайки примерите по-горе то би звучало по следния начин: “Не мога да избягам цял маратон все още” или “Не е възможно да пътувам чак до Австралия все още.”

4. Сега си задайте въпроса: “Какво трябва да науча, упражнявам или правя, за да направя така, че това да се случи?”

Запишете си няколко неща, които могат да доведе до превръщането на това в реална възможност.

Може би можете да ставате един час по-рано всяка сутрин и да започнете да ходите по 1.5 км. След това на следващата седмица да увеличите разстоянието с още толкова. Може да започнете да проучвате техники за отпускане, които се използват често при хора, които изпитват страх от летене.

Това е само упражнение. Просто вижте как изглежда да гледате на тази “невъзможност” в различна светлина и да си представяте какво бихте направили различно, ако беше възможно.

5. Дръжте тази техника за преоформяне под ръка

Когато сте изправени пред предизвикателна мисъл относно започването на нещо ново, дръжте този инструмент под ръка.

Преоформянето може да помогне на разума ви да мисли по нов и по-истински начин. В крайна сметка, никой от нас не е фиксиран във времето. Всички ние сме в процес на работа и не е известно на какво сме способно, докато не го постигнем.