Повече от 5000 нови вида вируси са открити в световните океани.

Шокиращото откритие е на учени, които са анализирали десетки хиляди проби от водни басейни в цял свят.

Основна цел на проучването е да бъдат откири РНК-вируси или вируси, които използват РНК като свой генетичен материал.

Коронавирусът, който причини световна пандемия, е вид РНК вирус. За разлика от други типове вируси, РНК-вирусите са недостатъчно проучени, посочва БГНЕС.

Разнообразието на новооткритите вируси е толкова голямо, че изследователите са открили дори нов генотип. Според проф. Матю Съливан, професор по микробиология в Държавния университет в Охайо, САЩ, изследователите са се насочили към РНК вируси, тъй като предимно те причиняват сериозни заболявания като грип, Ебола и коронавирус.

Тези видове, обаче, са много малка част от РНК-вирусите, смята Съливан.

Най-лошата хранителна съставка за вашата имунна системаОсобено по време на пандемия от COVID-19

В работата си, чийто резултати са публикувани в списанието Science, изследователите са анализирали 35 000 водни проби, взети от 121 места във всички пет световни океана. Изследователите са част от консорциума Tara Oceans Consortium, глобален проект за изследване на въздействието на изменението на климата върху океаните.

Учените проследили генетични последователности, извлечени от планктона – малки водни организми, които са най-чести гостоприемници на РНК-вирусите. Този тип вируси имат древен наследствен ген, наречен RdRp, който е уникален за тях. Така са идентифицирани около 5500 нови разновидности на РНК вирусите.

Изследването установява, че умерените и тропическите води съдържат огромно количество от подвида на РНК-вируса, наречен Taraviricota, а Арктическият океан изобилства от Arctiviricota.

Към момента, обясняват учените, не може да се предположи как и дали новите вируси ще се прехвърлят към човека, както и дали би имало нова световна пандемия.