Жители на Шанхай се сбиха с полицаи, които ги принуждават да предадат домовете си за карантинни помещения за заразени с коронавирус. Видеоматериали, публикувани в социалните мрежи, показват нарастващото недоволство в града, съобщава БГНЕС.

Жителите на мегаполиса с население от 25 млн. души, който е и ключов финансов център на Китай, са затворени от края на март заради политиката за нулево разпространение на COVID-19. Те се оплакват от недостиг на храна и от служителите, които ги принуждават да се настаняват в централни карантинни помещения.

В социалните мрежи бяха разпространени видеоклипове, на които се вижда как жителите на един комплекс крещят срещу редици от служители, държащи полицейски щитове. В един от клиповете се вижда как полицаите извършват няколко ареста, докато жителите ги обвиняват, че удрят хора. На заден план се чуват и викове и плач. Случайни минувачи вадят телефоните си, за да заснемат сцената.

Причината за инцидента е разпореждане на властите 39 домакинства да се изнесат от комплекса, за да могат хората с COVID-19 да бъдат настанени там.

"Това е лудост. Никога не сме мислили, че това може да се случи в Шанхай. Нима вече не сме прозорецът на Китай към света? Нима бюрократите в Шанхай не се срамуват от това, което се случва в нашия град през последните седмици?", коментира пред британското издание The Guardian един от жителите на района.

В един от видеозаписите се вижда как някои жители са коленичили на земята и молят полицията да спре.

Хиляди нови вируси в океаните откриха учениРазнообразието на новооткритите вируси е толкова голямо, че изследователите са открили дори нов генотип
Китайските интернет цензори бързо се намесиха, за да изчистят доказателствата за сблъсъка от китайските сайтове и социалните мрежи в страната.

Въпреки усилията за заглушаване на недоволството, подобни видеоклипове продължават да се споделят сред гражданите. Те се появиха и в платформи, които са забранени от китайските регулаторни органи, като Twitter и Facebook.

Днес Шанхай съобщи за лек спад на новите случаи на COVID-19, като броят им е над 23 000. Предишния ден случаите бяха 27 000. Голяма част от града все още е под строга блокада.

През последните няколко седмици жителите на Шанхай изляха гнева си в интернет пространството заради недостига на храна и суровите мерки като разделяне на заразените деца от родителите и убийството на домашен любимец от здравен работник.

Властите обявиха, че градът "ни най-малко няма да се отпусне", подготвяйки повече от 100 нови карантинни помещения, в които да бъде приеман всеки с положителен тест, независимо дали има симптоми или не.