Голям производител на смартфоните iPhone на Apple стана поредната компания, която спира дейност заради локдауна в Шанхай.

Технологичната компания Pegatron обяви, че временно преустановява производство в два от заводите си в Китай.

Изявлението идва, дори след като властите облекчиха вчера част от мерките срещу коронавируса в Шанхай.

Това означава, че някои от 25-те милиона жители на града могат да напускат домовете си за първи път от седмици.

Градът беше поставен под локдаун в края на март, след като броят на случаите на коронавирус се увеличи в ключовия производствен и финансов хъб на Китай.

В уведомление до фондовата борса от Pegatron обявиха, че са преустановили дейността в заводите си в Шанхай и намиращия се наблизо Куншан "в отговор на изискванията за превенция на COVID-19 от страна на местните власти".

С отчетена инфлация: Най-новият iPhone SE с $250 по-евтин от първия iPhoneЦената от 499 долара, която Apple обяви за базовия модел на първия iPhone през есента на 2007 г., би била около 673 долара през 2022 г.

От компанията уведомиха, че ще си сътрудничат с властите за "възстановяване на производството възможно най-скоро ".

Quanta, която е основен производител на Apple MacBook, и производителят на iPad Compal Electronics, също са преустановили временно дейност в някои китайски градове, според японското издание Nikkei.

Тези прекъсвания се очаква да окажат влияние на производството, казва пред BBC Dan Ives, анализатор в инвестиционната компания Wedbush Securities.

Според него производството на 3 милиона телефона iPhone вече е засегнато този месец, "като очакванията са за още по-големи смущения, ако това продължи".

Според Айвс, производството на 2 млн. таблета iPad и 1 млн. компютъра MacBook също може би е засегнато.

Тайванската компания Foxconn, която също произвежда телефони iPhone за Apple, е спряла дейността в завода си в Шънджън през миналия месец.

От началото на пандемията през 2019 г. Китай наложи ограничения, които засегнаха милиони хора в големите градове.

Локдаунът в Шанхай е най-големият досега, а градът е ключов център за финансовата индустрия, производството и дом на най-голямото пристанище в света.