Google Maps направи стратегическите обекти на Русия видими за потребителите, разкривайки подробности за военната инфраструктура на страната.

Търсенето в Google Maps показа недостъпни досега изображения на военни бази, площадки за изстрелване на междуконтинентални балистични ракети, военноморски съоръжения и ключови командни пунктове в цяла Русия, съобщи сайтът The Moscow Times.

"Сега всеки може да види [руската военна инфраструктура] с разделителна способност от около 0.5 метра на пиксел", написаха украинските въоръжени сили в Twitter, цитирани от БГНЕС.

Някои от изображенията включват самолетоносача "Адмирал Кузнецов", склад за ядрени оръжия край Мурманск, подводници на полуостров Камчатка в Далечния изток и военновъздушна база в западния град Курск - само на 150 км от руско-украинската граница.

Заловиха укриващ се от 20 години мафиот с помощта на Google MapsСлед двегодишно разследване, 61-годишният Джакомо Гамино е задържан в малкото градче Галапагар в Испания, което се намира в близост до столицата Мадрид

Този ход идва на фона на обтегнатите отношения между Русия и американския технологичен гигант Google.

Google забрани рекламите за руски потребители след нахлуването на Кремъл в Украйна, а руски официални лица обвиниха YouTube - собственост на Google, в разпалване на "информационна война", след като платформата за хостинг на видеоклипове блокира руски държавни медии.

Сателитните изображения на военни съоръжения традиционно се замъгляват от Google Maps или се показват с по-ниско качество, за да се защити техният класифициран статут.