Първият практически тест на генетично модифицирани комари в Съединените щати приключи, като според биотехнологичната компания, провеждаща експеримента, резултатите са положителни.

Необходими са обаче по-големи и по-подробни изследвания, за да се определи дали насекомите могат да постигнат крайната цел за ограничаване на дивата популация от комари, които често са преносители на опасни вируси, пише списание Nature.

Експериментът започва през април 2021 г. във Флорида Кийс - верига от тропически острови близо до южната част на американския щат Флорида.

Британската компания Oxitec, която разработва модификациите на насекомите, пуска близо пет милиона "инженерни" комара от вида Aedes aegypti в продължение на седем месеца и вече почти е завършила наблюдението на местата, в които са освободени. Предстои подробният анализ на резултатите, след което те ще бъдат публикувани.

Дивите комари от този вид могат да пренасят вируси, като чикунгуня, денга, Зика и жълта треска, а учените отдавна търсят начини за намаляване на популацията им. Създадените от Oxitec мъжки комари носят ген, който е смъртоносен за женското потомство.

Ако всичко върви по план, когато бъдат пуснати в околната среда, те трябва да се чифтосат с дивите женски и тяхното женско потомство ще умре, преди да може да се размножи. Мъжкото потомство пък ще носи същия ген и ще го предаде на половината от наследниците си.

При чифтосването на всяко следващо поколение все повече женски ще умират и популацията на комарите би трябвало да започне да намалява.

За да се уверят, че комарите следват тази схема, изследователите поставили кутии с яйца от комари Oxitec на различни места във Флорида Кийс и ги обградили с капани, покриващи радиус от над 400 метра. Някои капани служат като места за снасяне на яйца, а други улавяли възрастните екземпляри.

Свински вирус от 70-те години може да разкрие бъдещето на ОмикронДо ден днешен TGEV никога не се е пренасял върху хора и връзката му със SARS-CoV-2, който причинява COVID-19, е далечна. Но има и някои важни прилики

Изследователите открили, че мъжките, които са се излюпили от яйцата, обикновено пътуват в рамките на площ от един хектар около кутията за освобождаване - същия обхват, над който летят и дивите насекоми. Създадените по инженерен път комари не хапят, отбелязват от Oxitec.

Изследователите на компанията са събрали над 22 000 яйца от капаните и са ги върнали в лабораторията, където те са се излюпили под наблюдение. Фирмата съобщава, че всички женски индивиди, които са наследили смъртоносния ген, са починали, преди да достигнат зряла възраст.

Изследователите могат да определят това, защото комарите, носещи смъртоносния ген, флуоресцират при определена светлина.

Засега тези проучвания не могат да докажат дали методът на Oxitec намалява предаването на смъртоносните вируси, пренасяни от комарите A. aegypti. За да проведе такъв експеримент, компанията ще трябва да инвестира в контролирано проучване на друго място и да го проведе като клинично изпитване, което би било изключително скъпо.

Избухването на епидемии от такива болести могат да възникнат, дори когато популациите на комарите са ниски, така че намаляването на броя на насекомите не означава автоматично, че рискът от пренасяне на болести също е понижен.

Освен това ограничаването на популацията няма да намали нуждата от пестициди. Видът A. aegypti съставлява само около 4% от популацията на комари във Флорида. Най-многоброен е черният соленоводен блатен комар (Aedes taeniorhynchus), който вероятно представлява около 80% от популацията на островите.

Няколко мита за комаритеКомарите предпочитат хората с

Но въпреки това местните служби за контрол на популацията на насекомите подкрепят усилията на Oxitec във Флорида Кийс. Островите преживяха огнище на треска денга през 2010 г. с 68 локално предадени случая и отново през 2020 г. със 72 локално предадени случая.

През 2017 г. американската биотехнологична компания MosquitoMate освободи мъжки комари от вида A. aegypti, заразени с бактерията Wolbachia pipientis. Отгледаните в лабораторията мъжки се чифтосват с членове на дивата популация, за да произвеждат яйца, които не се излюпват.

Американската агенция за опазване на околната среда и щата Флорида също дадоха разрешение на Oxitec да стартира проекта за 2021 г. Проектите на фирмата за 2022 г. във Флорида и Калифорния бяха одобрени от EPA през март и компанията чака разрешение от двата щата.