Когато първата вълна на коронавируса удря САЩ, става ясно, че повечето пациенти, които достигат до вентилаторно дишане, са имали редица придружаващи заболявания.

Сред тях са метаболитни нарушения, като наднормено тегло и диабет, които засягат все повече хора в страната в последните няколко години.

Въпросът, който озадачаваше хората в началото на пандемията, беше: Защо диабетът затруднява борбата с респираторния вирус?

Вирусът SARS-CoV-може да влоши контрола над кръвната захар в краткосрочен план и може да тласне хората към едно много опасно състояние, показват проучвания. Това се случва посредством свързване с рецепторите, които се намират в бета-клетките на панкреаса, които отделят инсулин.

Като алерголог и имунолог, доктор Хедър Модей често казва на пациентите си, че да имаш диабет е все едно да си в постоянно нискостепенно възпалително състояние, което натоварва имунната система на тялото и прави така, че тя по-бавно реагира на патогени.

Когато става въпрос за нашата имунна система, това, с което се храним, е от много голямо значение. Нито една хранителна съставка не е по-пагубна за имунното здраве на човек от захарта, особено по време на COVID-19.

Захарта – най-лошата хранителна съставка за вашата имунна система

Когато имате високо ниво на кръвна захар, което може да е следствие от много фактори, но най-големият от тях е, че консумирате прекалено много захар. Това слага началото на един порочен цикъл на инсулинова резистентност и наднормено тегло, който увеличава възпалителните цитокини, уврежда кръвоносните съдове и активира имунната система да възстановява тези сфери.

Образно казано, това отвлича вниманието на имунната система и подготвя почвата за това опасни бактерии и вируси да се промъкват през защитата на нашето тяло.

Ако вече сте диагностицирани с преддиабетно състояние или с диабет, това звучи като лоша новина, но не е. Диабет тип 2 е лечим.

Елиминирането на прекомерните количества захар от храненето ви може не само да спомогне за слагането на край на този цикъл, но и да го обърне напълно. Ограничаването на консумацията на захар е един от най-ефективните начини да подобрите състоянието на имунната си система.

Захарта се крие навсякъде

Може би си мислите: Аз не съм по сладкото, така че няма защо да се притеснявам от това!

Дори и ако обаче не ядете понички, захарни лакомства, торти или сладки редовно, консумацията на прекалено много прости въглехидрати, като хляб, паста, ориз и дори определени плодове и сокове, би могла да повишава тихомълком нивото на кръвната ви захар.

Хората често забравят или не осъзнават, че захар има в кетчупа, дресингите за салати, както и в соковете, зърнените закуски и протеиновите десертчета.

Доктор Модей подкрепя изцяло превантивните грижи, особено когато става въпрос за коварно заболяване като диабет и препоръчва първата стъпка, която хората предприемат, независимо от възрастта, е да си направят изследване за хемоглобин A1c на гладно, дори ако кръвната им захар на гладно е нормална.

Пет вида храни, които пречат на паметта и концентрациятаБез значение на каква възраст сте, никога не е прекалено късно да започнете да се храните по начин, който ви осигурява най-добрата възможност да предотвратите деменцията с напредването на възрастта и да ви гарантира, че ще се чувствате концентрирани всеки ден

Изследванията за хемоглобин A1c улавят средните нива на кръвна захар за последните три месеца, така че дори и кръвната ви захар да е нормална, те могат да уловят други проблеми.

Как да защитавате здравето си по отношение на кръвната захар?

След като вече имате идея какво е положението с кръвната ви захар, можете да предприемете стъпките по-долу за по-добро здраве:

1. Ограничете консумацията на неща, които очевидно съдържат захар

Това означава най-различни лакомства, газирани напитки, торти и кафе лате. Тези храни и напитки нямат никаква хранителна стойност и съдържат огромни количества захар.

Вместо това изберете тъмен шоколад, горски плодове или нещо друго с ниско съдържание на захар. Модей не казва, че всички храни със захар трябва да бъдат спрени завинаги. Няма проблем с това да се хапва десерт от време на време. В началото обаче е важно да достигнете до състояние, в което нивото на вашата кръвна захар е стабилно и здравословно.

2. Четете етикетите

Сега е времето да проверявате количеството захар във всеки продукт във вашия шкаф с лакомства. Това означава на всичко, дори и на неща, които са рекламирани като продукти с “ниско съдържание на захар” или “здравословни.”

Американците консумират средно около 17 чаени лъжици (71 грама) добавена захар на ден, докато препоръчителното количество е от не повече от шест чаени лъжици (25 грама) на ден за жените и девет чаени лъжици (36 грама) за мъжете.

Не забравяйте, че тялото си набавя естествена захар от плодовете, зеленчуците и зърнените храни, така че определено нямаме дефицит на тази хранителна съставка.

3. Яжте повече фибри

Ако захарта е отрова, тогава фибрите са противоотровата. Те не само поддържат редовното храносмилане, но и помагат за забавяне на абсорбирането на захарта в кръвта ви, което ви защитава от внезапни увеличения в нивото на кръвната захар.

Липсата на фибри е още една причина за това газираните напитки, плодовите сокове и подсладените кафе напитки да са толкова пагубни за здравето ви. Те съдържат големи количества захар и никакви фибри, които се откриват в пресните растителни храни.

Сред любимите храни с високо съдържание на фибри на доктор Модей са черният боб и лещата, валцуваният овес, авокадото, елдата, крушите, малините, ечемикът и лененото семе.

4. Избирайте хранителните вещества пред калориите

Вместо да се притеснявате за това, че трябва да ограничите калориите, се фокусирайте върху това да добавите повече богати на хранителни вещества продукти със съдържание на много протеини и здравословни мазнини.

Не е нужно да имате ниска консумация на въглехидрати, а просто да консумирате “правилните” въглехидрати. Всъщност, консумацията на въглехидрати под формата на зеленчуци, боб, цели плодове и ядки и семена е страхотен начин да държите настрана пристъпите на глад.

Има няколко приложения, които могат да ви помогнат да следите приема. Пред CNBC доктор Модей казва, че препоръчва на своите пациенти да вписват в продължение на няколко дни всичко, с което се хранят, за да се види колко добавена захар, фибри и други хранителни вещества, всъщност, консумират. Често това им отваря очите за доста неща, свързани с храненето им.