Мелатонинът е известен още като хормон на съня, тъй като производството му е пряко свързано с количеството светлина, което човешкият организъм получава.

Той се намира естествено в нашето тяло и се синтезира чрез триптофан - незаменима аминокиселина, която организмът не може да произвежда самостоятелно, а трябва да си набавя с храната. Тя е от жизненоважно значение, тъй като е необходима за растежа и развитието.

Bright Side изследва значението на мелатонина и защо и как е нужно да го примаме допълнително*.

Нашето тяло произвежда два вида мелатонин

Нашето тяло притежава два вида мелатонин: единият се развива в епифизата, а другият се произвежда в органите. Първият е фоточувствителен, тоест произвежда се според количеството светлина, на което сме изложени, и е отговорен за контролирането на биологичните ритми на съня.

Вторият, наречен екстрапинеален мелатонин, се произвежда в по-големи количества, като това не е свързано със светлината. Сред най-важните му функции е клетъчната защита, тъй като има антиоксидантни и противовъзпалителни свойства.

Сънят - функцията на епифизния мелатонин

Той контролира биологичния часовник на нашето тяло - основното нещо, отговорно за нашите цикли на почивка. Той започва да се произвежда по здрач, когато възприемаме по-малко светлина, а максималното му производство се проявява в тъмнината на нощта.

Той не предизвиква сън сякаш е хапче - неговата работа не е да ни кара да спим, а да ни напомня, че трябва да си починем.

Функции на екстрапинеалния мелатонин

Производството на екстрапинеален мелатонин е напълно независимо от епифизата и при необходимост всеки орган или тъкан може да го произвежда самостоятелно. Неговите функции се осъществяват на клетъчно ниво.

Той регулира клетъчните функции, като действа като антиоксидант, предотвратява клетъчното стареене и в същото време играе ролята на противовъзпалително средство за защита на клетките.

Ползи от мелатонина

В допълнение към най популярната си роля - като регулатор на съня и почивката, този хормон ни предоставя и редица изключително важни ползи.

 • Той е естествен антиоксидант - доскоро се смяташе, че витамин Е е най-ефективният антиоксидант, който съществува, но многобройни проучвания показват, че мелатонинът е два пъти по-мощен. Този хормон има способността да неутрализира свободните радикали, които са токсични вещества, натрупващи се в клетките.
 • Предотвратява стареенето - преждевременното стареене се появява, когато липсва мелатонин, тъй като той е хормонът, който отговаря за регулирането на клетъчното стареене.
 • Регулира имунната система - натрупването на възпалителни ензими и свободни радикали в клетките уврежда здравите тъкани, което води до появата на хронични заболявания. Мелатонинът регулира броя на клетките на имунната система за борба с инфекциите, като същевременно действа като противовъзпалително средство, предотвратявайки хроничните възпаления.
 • Помага за предотвратяване на рак - мелатонинът се счита за борец срещу рака. Той също така помага за повишаване на ефективността на химиотерапията и лъчетерапията, като същевременно намалява техните странични ефекти.
 • Това е невропротектор - добавянето на мелатонин към диетата на възрастните хора помага за грижата и поддържането на хематоенцефалната мембрана, която предпазва мозъка и гръбначния мозък от вредни вещества. Може да се използва и за предотвратяване на болестта на Алцхаймер и други невродегенеративни заболявания, които се появяват с възрастта.
 • Какво ще се случи с тялото и мозъка ви, ако спрете да използвате смартфон?Докосваме телефоните си средно 2 617 пъти на ден. Можете да откажете или да признаете тази зависимост, но ролята, която това устройство играе в живота ни, е огромна

  Храни, които помагат за производството му

  Въпреки че произвеждаме този хормон естествено в нашето тяло, диетата ни ще е от жизненоважно значение, както за да го консумираме директно от храната, така и за получаване на триптофан, от който тялото ни се нуждае, за да го синтезира.

 • Плодове - черешите, особено по-киселите, имат високо съдържание на мелатонин, както и бананите. И двете се препоръчват като храни, помагащи ни да заспим. Последният, освен мелатонин, съдържа триптофан, както и ананасите, авокадото и сливите.
 • Зеленчуци - сред зеленчуците, богати на триптофан, са спанак, цвекло, моркови, целина и броколи.
 • Ядки - от всички ядки орехите имат най-високо съдържание на мелатонин - 3.5 нанограма на грам ядки. Други ядки също така осигуряват триптофан, витамини В и С, протеини, магнезий и омега 3.
 • Зърнени храни - оризът и овесът (предимно пълнозърнести храни), заедно със сладката царевица, са храните с най-голямо съдържание на мелатонин на грам.
 • Бобови растения и семена - нахут, леща, соеви зърна и сусам, тиква и слънчогледови семена, в допълнение към триптофана, също така осигуряват В1, В3, В6, В9 и магнезий.
 • Месо - пуешкото, пилешкото и мазната риба са богати на триптофан, както и яйцата (особено жълтъците) и млечните продукти.
 • * Не забравяйте да се консултирате с вашия лекар или диетолог, преди да приемате каквито и да било добавки или да правите промени в ежедневната си диета.