Аукционна къща Christie's продава на търг един от най-големите диаманти в света с благотворителна цел за трети път.

Част от приходите от продажбата, която ще се осъществи на търг в швейцарския град Женева на 11 май, ще отидат за Червения кръст, съобщават от акуционната къща, цитирани от National Jeweler.

Точният процент от продажната цена, която се очаква да е от 7.5 милиона до 10.7 милиона долара, отиващ в полза на Червения кръст, не е ясен, но от Christie's посочват, че ще бъде „значителен“.

Камъкът с тегло 205 карата носи същото име, като международната организация - Червен кръст.

Необработеният диамант се предполага, че е бил с тегло 375 карата, когато е добит в мина на DeBeers в Южна Африка през 1901 г.

За първи път е предложен на благотворителен търг на Christie's през април 1918 г., когато приходите от продажбата му отново подкрепят дейността на Червения кръст.

Камъкът е продаден за 782 000 долара (към днешна дата) на лондонската бижутерска къща S.J. Phillips, а през следващите десетилетия преминава през ръцете на няколко собственика, оказвайки се накрая притежание на американски бизнесмен.

За втори път диамантът се появява на търг на Christie's в Женева през 1973 г., когато е продаден за 4.7 милиона долара (към днешна дата). Месеци по-рано не успява да се пласира на търг в Токио поради нисък интерес.

Прости методи, чрез които да разпознаете фалшивите бижутаЕдна поговорка гласи: Не всичко, което блести, е злато

Аукционната къща организира много продажби в подкрепа на Червения кръст през последните сто години, като в повечето случаи те са свързани със световни кризи. Подобни търгове има през Първата световна война (1981 г.), през Втората световна война (1940 г.), по време на суданската гражданска война (1986 г.) и при кризата с горските пожари в Калифорния (2018 г.), припомня Artnet News.

На търга в Женева на 11 май, наречен "Великолепните бижута", ще бъде предложен и най-големият бял диамант, продаван някога на търг, носещ името Скалата. 228-каратовият камък с крушовидна форма е с първоначална оценка между 20 и 30 милиона долара. Той е добит в Република Южна Африка преди около 20 години.

И двата скъпоценни камъни ще бъдат изложени в галериите на Christie's в Ню Йорк от 29 април до 1 май.