Великденският пазар в северната ни съседка Румъния е доста по-евтин от този в България, съобщава БНТ.

За великденската трапеза екип на медията избира основните четири продукта - килограм агнешко месо, козунак, яйца и салата. В Русе те струват около 43 лева.

Как в Румъния се оказа с 25% по-евтино, и то при положение че минималната заплата там е с над 65% по-висока, отколкото в България?

С разхлабването на COVID мерките на фермерския пазар все по-често се чува българска реч. Сънародниците ни купуват най-вече агнешко месо, защото е 5-6 лева по-евтино, отколкото в България. Но има и друга съществена разлика.

Минималната работна заплата в Румъния от началото на годината е 515 евро, докато у нас е 710 лева. Тоест на пазара най-важното правило е с какви доходи купуваме стоката.

"Българите купуват, защото виждат, че месото ни е прясно, не е замразено. Цената е висока, но всичко се вдига - бензин, ток и никой не ни пита. И ние в Румъния не живеем добре с тези цени", допълват месттине.

И въпреки това храната в Румъния е с 25% по-евтина, отколкото у нас.

Защо шафранът е толкова скъп?Подправка за милиони

И въпреки че търговците в Гюргево признават, че цените им са високи, великденският обяд в Румъния струва около 33 лева. В България обаче за същите продукти плащаме 10 лева повече. Първо избираме зеленчуците за салатата.

"Цената е 10 лева. Не е ли много скъпо? Всичко се е повишило с 20%. Клиентите мърморят, купуват в по-малки количества", коментира Александър Баландин, зеленчукопроизводител.

Много от хората се отказват и от агнешкото месо, като му видят цената. В Русе средно струва 22 лева, съобщава БНТ. Като прибавим яйцата и козунака, сметката за великденската трапеза с продукти от България излиза 43 лева срещу 33 в Румъния.