Организацията на обединените нации (ООН), архитектурна компания на име Oceanix и южнокорейският град Пусан представиха прототип на плаваща, устойчива версия на ключовия транспортен хъб.

Плаващите градове биха могли да бъдат начин за смекчаване на ефектите от покачването на морското равнище, причинено от климатичните промени.

“Нарастването на морското равнище представлява екзистенциална заплаха за някои малко острови и ниски крайбрежни градове,” се казва в най-новия доклад на IPCC (The Intergovernmental Panel on Climate Change) на ООН от края на февруари. Повишаващите се морски нива заплашват електрическата и транспортна инфраструктура на крайбрежните градове, според доклада.

От 1880 г. средното морско равнище се е повишило с между осем (20.3 см) и девет инча (22.9 см), според портала Climate.Gov на щатската Национална агенция на океанските и атмосферни изследвания (NOAA).

Снимка: OCEANIX/BIG-Bjarke Ingels Group

Една трета от това повишение е през последните 25 години. В САЩ средното морско равнище се очаква да се повиши с между 10 (25.4 см) и 12 (30.5 см) инча до 2050 г., според NOAA.

Пусан е с население от 3.4 милиона жители и съществено важен пристанищен град. За да се приспособи към условията на повишаващо се морско равнище, Пусан си сътрудничи с ООН и Oceanix по разработването на прототип на плаващ град. Ето някои от нещата, които бяха представени от компанията:

Прототипът е създаден от взаимосвързани платформи с обща площ от 15.5 акра. Всяка отделна част на града е създадена за конкретна употреба, като място за живеене или изследователска дейност. Мостове свързват отделните платформи.

Снимка: OCEANIX/BIG-Bjarke Ingels Group

Планът предвижда общност от 12 000 с капацитет за разширяване, така че да обхваща над 100 000 души.

Ето я първата по рода си автономна плаваща вила (снимки)Вилата разполага с огромните 836 квадратни метра пространство за до 10 гости

Плаващият град също така е напълно устойчив със слънчеви панели, а всичката вода, която ще се използва в него, ще бъде преработвана и рециклирана.

Преди три години ООН официално започва да проучва въпроса с плаващите градове като начин за приспособяване към климатичните промени.

Снимка: OCEANIX/BIG-Bjarke Ingels Group

“Живеем във времена, в които не можем да си позволим да строим градове по начина, по който са построени Ню Йорк или Найроби,” заяви тогава заместник генералният секретар Амина Мохамед.

“Трябва да строим градове, знаейки, че те ще бъдат на първа линия по отношение на рисковете, свързани с климата — от повишаващите се морски равнища до бурите. Плаващите градове могат да бъдат част от нашия нов арсенал от инструменти.”