Картина, която в продължение на четири десетилетия е украсявала приемната в Западното крило на Белия дом, се продава на търг, пише вестник New York Times.

Творбата "Вашингтон прекосява Делауер" от 1851 г. е дело на германско-американския художник Емануел Лойце (1816-1868).

Тя изобразява важен момент от американската история - прекосяването на заледената река Делауер от Джордж Вашингтон и водената от него армия в нощта на 25 декември срещу 26 декември 1776 г.

Войските побеждават британските части армия при Трентън - ключов момент в американската борба за независимост.

Лойце и сътрудниците му правят три варианта на "Вашингтон прекосява Делауер". Първият от тях е в галерия в германския град Бремен, но е унищожена по време на бомбардировките през 1942 г. Втората версия в пълен размер (378.5 см на 647.7 см) е изложена в музея "Метрополитън" в Ню Йорк от 1897 г.

Третият вариант, по-малко копие на творбата, принадлежи на частен колекционер. Той я предоставя на Белия дом през 1979 г. и сега решава да я продаде.

Наддаването е организирано от аукционната къща Christie's и ще бъде на 12 май в Ню Йорк. Очакванията са платното да бъде продадено за между 15 милиона и 20 милиона щатски долара.

Освен картината на Лойце, на търга на 12 май Christie's ще предложи също творби на Пабло Пикасо, Клод Моне, Винсент Ван Гог, Пол Сезан и Анди Уорхол.