Колко бихте платили за нищо?

За един европейски колекционер на предмети на изкуството тази сума възлиза на 1.2 млн. долара.

Това е сумата, която той плаща на проведен наскоро търг на аукционната къща Sotheby’s за разписка, издадена от френския творец Ив Клайн, с която доказва, че е собственик на една от своите творби “невидимо изкуство”, които колекционери вече считат за предшественик на незаменимите токени (NFT).

Клайн, който е ключова фигура във френското движение на новия реализъм, зародило се през 60-те години на миналия век, е пионер в изкуството на пърформанса. През 1958 г. той открива The Void - изложба, в която поставя шкаф в празна стая. Проектът се оказва успешен и е видян от хиляди посетители в Париж.

Малко след това Клайн решава да предложи на колекционери възможността да закупуват невидими “зони” срещу злато. Срещу всяка покупка на някоя от „Зоните на нематериална изобразителна чувствителност“ на Клайн колекционерите получавали разписка, която той призовавал да изгарят.

Според списание Smithsonian изгарянето било част от ритуал, с който Клайн искал колекционерите да се утвърдят като “окончателни собственици” на своите “зони”. Клайн след това хвърлял половината от златото в река Сена и изгарял разписките пред свидетели.

Откриха на боклука картина на известен френски художникСтава дума за женски портрет. Той се намирал в картонена кутия, затрупана с боклуци

Един от колекционерите на име Жак Кугел отказал да изгори своята разписка. Впоследствие тя само по себе си се превръща в ценен предмет на искуството и е показвана на различни изложби, пише The Guardian.

Бившият собственик на галерия Лоик Мал, в крайна сметка, купува разписката и е предлага на търг заедно с други артикули от своята лична колекция.

Разписката наподобява банков чек. В долната й дясна част стои подписът на Клайн и датата 7 декември 1959 г.

“Някои хора оприличават прехвърлянето на зона на чувствителност и издаването на разписки, като предшественик an NFT-тата, които позволяват размяната на нематериални произведения,” се казва в каталога за търга на Sotheby’s.

За първи път в историята си от аукционната къща са приемали плащания в криптовалути за произведението. Според Smithsonian, предварителните оочаквания са били за цена между 300 000 и 500 000 долара, но вместо това тя е достигнала 1.2 млн. долара след такси.

От аукционната къща обявиха, че купувачът е “европейски колекционер” и че още е рано да се каже дали ще плати в криптовалути.