Онлайн пространството продължава да ни изненадва с редица възможности за забавление.

Въпреки това, брандове, като BETANO, ще подчертаят присъствието на една от най-старите индустрии – тази за спортни залози.

Лицензът в много отношения е документ, който може да предложи защита и сигурност на един потребител. Интернет отдавна не е доброто приятелско пространство, но не трябва да забравяме, че именно този регулатор дава сигурност и гаранция на чисти и прозрачни условия.

От съвсем скоро в изискванията се добави и спонсорирането на български отбор, като посоченият бранд в горните редове вече подпомага Локомотив София. Това изискване наистина е положително, защото родният спорт все пак има още много подкрепа, за да достигне европейското ниво, а свежи средства никога не се отказват.

Докато спонсорството е едно изискване, нека не забравяме, че в България има доста сериозни изисквания от гледна точка на издаване на лиценз за предлагане на онлайн залози.

Нека започнем с факта, че всеки един бранд трябва да разполага с минимален стартов капитал от 1.5 милиона лева или еквивалента в евро. Сметката с капитала трябва да бъде предоставена на българските институции, които да потвърдят наличието ѝ.

Преди едно от изискванията беше обвързано с поставянето на капитала на родна територия, като обаче днес тази точка не се посочва, тоест най-вероятно изискванията на родното законодателство ще доуточняват тази точка.

За лиценз е необходимо да говорим за компания, която е лицензирана в ЕС – вече няма да се приемат брандове с регистрация от Гибралтар. Освен това има изискване, че ако брандът е регистриран в чужбина, то задължително трябва да има и български клон. Всички игри, видове пазари, различни промоции и още много други, трябва да отговарят на европейския стандарт – България все пак е част от ЕС.

Ако капиталът все още не е задължен да бъде в България, то ще открием, че изискването за банкова сметка в България, която да изплаща бързо и точно печалби и средства на своите потребители, вече е напълно задължителна. Тя трябва да бъде представена по време на кандидатстването за лиценз.

Всички видове игри и функции трябва да бъдат одобрени официално от НАП и едва тогава можем да продължим към последната точка, която изисква правенето на инвестиция в България, която не трябва да бъде по-малка от 1 милион лева.

Изискването обаче е, че това може да се случи в първите 6 месеца от лиценза на компанията. Освен тези документи и изисквания, откриваме и още някои допълнителни, чиято стойност може да варира между 10 и 20 хиляди евро.

Самият лиценз се предоставя в рамките на 5 години, ако няма нарушения и евентуално някакви други по-сериозни оплаквания от потребители. При всяко установено нарушение законодателството с лекота може да премахне лиценза, а това изобщо не е приемливо, особено след като подобни санкции рефлектират върху цялото реноме на компанията, а повечето в България са международни и не могат да си позволят подобни своеволия.

Нека не забравяме, че все пак говорим за онлайн платформи, които се стремят да предоставят на всеки един потребител шанс за забавление и удоволствие от риска, нищо повече от това. Не може да искате каквито и да било видове гаранции за успех или сигурност при игра.

Точно по тази причина има секция за отговорна игра, като дори тя трябва да се заплати, но е изискване от закона, особено след като говорим за онлайн хазартни платформи.