Приходите на Русия от износ на изкопаеми горива за Европейския съюз (ЕС) скачат през първите два месеца на инвазията в Украйна, въпреки че някои купувачи са избягвали руската енергия и са намирали алтернативни доставки, сочи доклад на Центъра за изследване на енергията и чистия въздух (CREA).

Вносът на руски изкопаеми горива в ЕС възлиза на 44 млрд. евро ($46.3 млрд. долара) от 24 февруари - деня, в който Русия стартира своята инвазия, до 24 април.

Това е над два пъти повече от стойността на руската енергия, внесена от държавите от ЕС за същия двумесечен период година по-рано, казва водещият анализатор на CREA Лаури Миливирта пред CNN.

По-голяма част от това увеличение се дължи основно на по-високите цени, а не на по-големи количества.

ЕС е допринесъл с около 70% към износа на изкопаеми горива на Русия в световен мащаб, който възлиза на 63 млрд. евро (66.3 млрд. долара) в този двумесечен период.

Цените на енергийните продукти нараснаха през последната година на фона на приключването на локдауните и повишаването на търсенето. Руската инвазия в Украйна увеличи допълнително цените на петрола и природния газ. Страните членки на ОПЕК също така не постигнаха предварително обещаното увеличение на производството, което допълнително затегна предлагането.

ЕС е внесъл с 10% повече руски природен газ през газопроводи през този двумесечен период и с 20% повече втечнен природен газ, но износът на руски петрол и въглища за ЕС пада с 20% и 40%, респективно.

Докладът излиза в период, в който Европа е поставена пред все по-голям натиск да наложи забрана на вноса на руски петрол и да намали зависимостта си от руския природен газ, за да спре да обогатява Кремъл и по този начин директно да финансира войната в Украйна.

В последните дни руската енергийна компания Газпром спря газовите доставки за Полша и България, в опит да окаже натиск върху европейските държави да плащат за синьото гориво в рубли. По този начин страната се опитва да подкрепи валутата си.

Руската икономика беше засегната от санкциите на Запада, които бяха насочени и към централната банка на страната, и замразиха около половината й чуждестранни валутни резерви на стойност 600 млрд. долара.

Войната: Западът засега е обединен, но какво ще стане, ако се раздели?Руската инвазия в Украйна обедини Запада, като конфликтът изкара на преден план неговите ценности. Когато обаче става въпрос за следващата фаза на конфликта, колко време ще продължи това единство?

"Фактът, че хазната им се пълни от печалбата, която реализират заради цените на изкопаемите горива, е много извратен резултат," казва Миливирта пред CNN.

Отказът напълно от руски изкопаеми горива ще бъде предизвикателство за ЕС, който преди войната разчиташе на Русия за около 40% от вноса си на природен газ, както и за 27% и 46% от вноса на петрол и въглища. Рязкото спиране на тези доставки ще окаже сериозно въздействие върху потребителите и бизнеса.

Особено трудно ще бъде за Германия, която е най-големият индивидуален купувач на руски изкопаеми горива в световен мащаб от началото на инвазията със закупени енергийни продукти на стойност 9.1 млрд. евро, според CREA.

Италия е следващият най-голям купувач, като е платила 6.9 млрд. долара на Русия, а след нея се нареждат Китай, Нидерландия, Турция и Франция.

ЕС си постави за цел да прекрати зависимостта си от руската енергия до 2027 г. и работи по налагането на петролно ембарго, което може да бъде обявено още през следващата седмица, но в доклада се казва, че обявените досега мерки за диверсификация няма да постигнат значителни резултати в краткосрочен план.

"Всичко, което беше обявено във връзка със зелената енергия и енергийната ефективност, е впечатляващо, ако погледнете потенциалния ефект следващите няколко години," казва Миливирта.

"Мерките, които ще ограничат приходите на Русия в краткосрочен план, обаче липсват."

За изготвянето на своя доклад от CREA са проследили доставките по море, използвайки данни на Системата за автоматична идентификация (AIS), както и доставките по тръбопроводи, използвайки данни на Евростат и Европейска мрежа от оператори на преносни системи за газ.

Няколко европейски енергийни компании вече водят преговори с Газпром относно договорите си за доставка на природен газ. Вчера германската компания Uniper и австрийската OMV обявиха, че според тях е възможно новият механизъм на плащане на Москва да бъде спазен без да се нарушават наложените от ЕС санкции.