Днес азиатските акции последваха ръста на Уолстрийт от вчера, след като централната банка на САЩ вдигна основната си лихва с 50 базисни пункта, но в изявлението си звучеше по-умерено, отколкото някои се опасяваха, което подобри инвеститорските нагласи и доведе до поевтиняване на долара.

Цените на петрола скочиха, след като Европейският съюз представи подробности около плана си за забрана на използването на руски петрол, което засили опасенията относно предлагането.

Азиатско-тихоокеанският индекс на MSCI се повиши с 0.93%, но търговията се осъществяваше при ниски обеми, тъй като японският и корейският пазари са затворени заради празници.

Китайските акции не се включиха в общия ръст, след като увеличаващите се случаи на COVID-19 и строгият локдаун във финансовия център Шанхай се отразиха на пазарните нагласи.

Ръстът в Азия последва този на Уолстрийт, където вчера индексът Dow Jones Industrial Average се повиши с 2.81%, S&P 500 добави 2.99%, а технологичният Nasdaq затвори с 3.19% нагоре.

Хонконгският основен индекс Hang Seng нарасна с 0.77% в ранната търговия днес, като технологичният сектор в индекса записа повишение от 1.43%.

Австралийският основен индекс S&P/ASX 200 също се представи силно с повишение от 0.61%.

Федералният резерв на САЩ повиши основната лихва с 0.5 процентни пунктаСтъпката на увеличаване на основната лихва е най-силната от 22 години насам

Индексът на китайските сини чипове CSI300 отвори с понижение от 0.16% след възобновяването на търговията след трите почивни дни в страната.

Стъпката на увеличаване на основната лихва от страна на Фед е най-голямата от 22 години насам. Председателят Джером Пауъл заяви, че банката е готова да одобри подобни повишения на лихвата и на идните срещи през юни и юли.

Пауъл също така обяви, че Фед "не обмисля активно" повишение на лихвата със 75 базисни пункта, с което ограничи някои пазарни очаквания за по-агресивни действия по затягане на паричната политика.

Това доведе до поевтиняване на долара, което се запази и през азиатската сесия.

Доларовият индекс се понижи до 102.49, след като вчера достигна нивото от 103.63.

Щатските държавни облигации не се търгуват заради почивния ден в Япония, но доходността им също падна вчера. Тази по 10-годишните книжа за последно беше на ниво от 2.9402%, след като пред това беше над 3%.

Петролът продължи да поскъпва днес, след като Европейският съюз очерта плановете си за ограничаване и спиране на вноса на руски петрол.

Фючърсите на щатския лек суров петрол поскъпнаха с 0.4% до 108.21 долара за барел, а тези на брента се оскъпиха с 0.36% до 110.54 долара за барел. И двата сорта поскъпнаха с по над 5 долара на барел вчера.