С отпадането на мораториума върху цените на тока, парното и водата поне в 6 града у нас водата ще прехвърли 4 лева за кубик.

Това показват бизнес плановете на ВиК дружествата, много от които са внесли в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) нови предложения за цените за следващия регулаторен период от 5 години.

Тези заявления ще се гледат от комисията този месец и новите цени ще трябва да влязат в сила от 1 август, пише вестник "24 часа".

Шестте града, в които водата ще струва над 4 лева, са Сливен, Варна, Плевен, Стара Загора, Разград и Шумен. Твърде възможно е да са много повече, тъй като далеч не всички водни дружества са внесли окончателните си предложения.

Миналата година те изготвиха 5-годишни бизнес планове и ги внесоха за одобрение в КЕВР, но това стана, преди токът за небитовите потребители да скочи рязко.

Тогава ВиК операторите поискаха да преизчислят цените и започна писмена кореспонденция с КЕВР, която в началото не разрешаваше да се правят промени, припомня изданието. После дойдоха парламентарните избори и новото правителство наложи мораториум върху вдигането на цените не само на тока и парното, а и на водата.

Забраната да се увеличават цените за битовите потребители падна на 1 април и ВиК операторите са започнали да внасят новите си предложения, като последните са от дните между Великден и последните работни дни на април.

Най-висока засега се очертава цената на водата в Шумен – местното ВиК предлага от сегашните 3.43 лв. с ДДС за кубически метър цена за доставяне, отвеждане и канализационни услуги тя да стане 4.61 лв.

Колко дълго ще се задържи инфлацията? Отговорът може би се крие в историятаИнфлацията се увеличава рязко от август 2021 г. насам и вече е извън нормалния диапазон от 2% до 4% в продължение на цяла година

Посочили са, че социалната поносимост на цената на водата в областта за 2022 г. е 5.08 лв. Задължително изискване на закона е цената на питейната вода умножена по минимално потребление от кубик и половина на човек на месец да не надвишава определен процент от средния за областта доход и този праг, наречен социална поносимост, не може да се надвишава.

В Габрово този праг е най-висок поне сред градовете, чиито предложения са налични към този момент – 6.43 лв. Само че местното ВиК предлага цена на водата далеч под този праг – от сегашните 2.62 да стане 3.40 лв. за кубик. Предложението на Габровското ВиК е първото внесено и ще се гледа от КЕВР още в понеделник.

Предложенията са 5-годишни, като в следващите години се предвиждат още по-високи цени, тъй като са сметнати амортизационни разходи и разходите по обновяването на мрежите, тъй като на повечето места в момента се изпълняват проекти по Оперативна програма “Околна среда”. Големият скок на цената обаче е сега и той се дължи най-вече на поскъпналия ток.