Северна Корея, която призна тази седмица за първите си случаи на коронавирус от началото на пандемията преди повече от две години, съобщи днес за над 174 хиляди човека с "повишена температура".

21 от тях са починали, предадоха световните агенции.

Асошиейтед прес отбелязва, че заразата се разпространява бързо в Северна Корея от края на миналия месец. В затворената комунистическа страна са регистрирани общо повече от 524 хиляди души с "повишена температура". Над 243 хиляди от тях вече са се възстановили, а 27 са починали.

В четвъртък севернокорейските власти наложиха локдауни в цялата страна, припомня БТА.

На среща, посветена на борбата срещу заразата, държавният ръководител Ким Чен-ун нарече разпространението й "голям шок". Той призова за единство между властта и народа, за да бъде стабилизирана епидемичната обстановка възможно най-бързо.

Ако Северна Корея не успее да овладее разпространението на COVID-19, това може да има опустошителни последици, предупреждават експерти, предвид факта, че здравната система на страната е в лошо състояние, а 26-те милиона нейни жители не са ваксинирани срещу причиняваното от новия коронавирус заболяване, отбелязва АП.

Севернокорейският лидер каза, че страната му ще възприеме китайския модел за борба със заразата. Убеден съм, че ще можем да "победим това зловредно инфекциозно заболяване в най-кратки срокове", заяви Ким Чен-ун.

Китай е единствената голяма икономика, водеща политика на "нула COVID". В страната обаче има многобройни огнища на коронавирусния вариант Омикрон, въпреки строгите локдауни и масовите тествания на населението, отбелязва Франс прес.

Северна Корея беше една от първите държави, затворили границите си след появата на новия коронавирус в съседен Китай - още през януари 2020 г. Тя дълго време се хвалеше, че не допуска разпространението на заразата на своя територия.