Днес азиатските пазари на акции изпитват затруднения с пренасянето на ръста от последните дни в четвърта поредна сесия, а щатският долар се стабилизира, след като продължаващите съмнения относно инфлацията и ефектите от повишенията на лихвите се прокраднаха отново в перспективите пред ръста на световната икономика.

Азиатско-тихоокеанският индекс на MSCI изтри ръста си от по-рано през деня и се търгуваше почти без промяна.

Японският Nikkei нарасна с 0.3%, докато миннодобивните компании подпомогнаха австралийския основен индекс, който нарастваше с 0.7%.

Вчера индексите на Уолстрийт скочиха, а доларът отстъпи от близо 20-годишния си връх, след като инвеститорите оставиха опасенията относно инфлацията и рецесията на заден план.

Анализатори обаче се съмняваха, че това може да продължи и когато азиатските трейдъри се събудиха днес, инерцията при щатските акции вече се беше изпарила. Фючърсите на щатския индекс S&P 500 отстъпваха с 0.2% в ранната азиатска сесия, докато тези на Nasdaq губеха 0.4%.

Доларът също се стабилизира след понижението от вчера, подпомогнат от това, че данните за заплащането в Австралия не оправдаха очакванията, което понижи стойността на австралийския долар.

Световният икономически растеж се забавя, но рецесията още не е факт От 1900 г. насам глобалната икономика изпада в рецесия средно веднъж на всяко десетилетие

Щатският долар поскъпна спрямо еврото при 1.0536 и спря силния скок на британския паунд при 1.2480. Доларовият индекс се движеше около нивото от 103.370.

"Все още е прекалено рано да обявим дългосрочен връх при долара, отстъпленията би трябвало да са малки," казват анализатори от Westpac, цитирани от Ройтерс. "В краткосрочен план обаче се очаква известна консолидация при нивата между 102 и 104," допълват те, визирайки доларовия индекс.

Положителните данни подпомогнаха пазарните нагласи в краткосрочен план, като продажбите на дребно в САЩ оправдаха прогнозите за солидно увеличение през април, а тези за промишленото производство бяха по-добри от очакваните.

Междувременно, Шанхай се приближава към края на локдауна, свързан с COVID-19, а китайският вицепремиер отправи успокоителни коментари към ръководителите на технологични компании, което беше поредният признак за отслабване на натиска.

Срещу тези добри новини обаче застава напомнянето на председателя на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл, че контролирането на инфлацията ще наложи повишението на лихвите и известна болка.

Шумът на парите 2022 събира топ експертите на България на 7 юниСлед две години в дигитален формат, Шумът на парите отново се завръща пред публика

Доходността по щатските 10-годишни държавни облигации остава без промяна в азиатската сесия при нивото малко под 3%.

Доходността по европейските държавни облигации също нараства, след като вероятността Европейската централна банка (ЕЦБ) да вдигне лихвите с 25 базисни пункта през юли се засилва. Управителят на Централната банка на Нидерландия Клаас Кнот заяви вчера, че не може да бъде изключено и по-голямо повишение.

Суровините поскъпват заедно с акциите тази седмица, но петролът поевтиня вчера.

Фючърсите на Брента днес поскъпват с 0.3% до 112.29 долара за барел, докато тези на щатския лек суров петрол бележат ръст в цената от 0.8% до 113.35 долара за барел.