Азиатските пазари на акции бележат повишения днес - въпреки данните, които засилват страховете на инвеститорите, че икономическото възстановяване е по-крехко от очакваното и на фона на високата инфлация.

Азиатско-тихоокеанският индекс на MSCI нарастваше с 0.84%, но въпреки това губи 6.7% от началото на месеца. Щатските борсови индекси приключиха вчерашната сесия с леки загуби.

В Токио Nikkei остана без промяна в ранната търговия, докато австралийският основен индекс S&P/ASX200 отчиташе повишение от 0.34%.

Хонконгският индекс Hang Seng Index отчиташе ръст от 1.2%, докато индексът на китайските сини чипове CSI300 добави минималните 0.07%.

Доларовият индекс, който следи представянето на долара спрямо шест други основни валути, остава без промяна в азиатската сесия при 104.1.

Опасенията относно растежа на двете най-големи икономики в света се появиха отново след слабите данни за продажбите на дребно и фабричното производство в Китай и разочароващите данни за производството в САЩ.

Инвеститорите също така преценяват световния инфлационен ефект от свързаните с COVID-19 локдауни в Китай спрямо производството в различни райони от страната.

Безос отново разкритикува администрацията на Джо Байдън за инфлациятаСпоред основателя на Amazon, тя засяга най-тежко хората с най-малки финансови възможности

"Един от важните начини, по който локдауните в Китай могат да засегнат останалата част от света, е чрез влиянието си върху инфлацията. В крайна сметка, инфлацията и реакцията на централните банки са пречка за глобалните пазари на акции и облигации през тази година," казват от Capital Economics, цитирани от Ройтерс.

Ръстът на азиатските пазари днес идва и след сесията на Уолстрийт вчера, в която преобладаваха пониженията.

S&P 500 изгуби 0.4%, докато технологичният Nasdaq Composite затвори с 1.2% надолу на 11 664 пункта.

Индексът Dow Jones записа минимален ръст от 0.08% за деня.

"Пазарите на рискови активи бяха повлияни от опасенията относно влошаващите се перспективи пред растежа на световната икономика," според анализатори на ANZ.

"Разочароващите икономически данни за Китай за април и спадът в производството в щата Ню Йорк засилиха опасенията, че може би има рязка загуба на инерция по отношение на икономическата дейност на фона на засилващите се проблеми с веригите на доставки. Профилът на данните предполага, че проблемите с предлагането, свързани с политиката на нулев COVID в Китай, са ключовите фактори."

Индексът на производствената активност индекс в щата Ню Йорк отчете рязък спад през май, а доставките падат с най-бързото си темпо от началото на пандемията.

В ранната азиатска сесия днес доходността по 10-годишните щатски държавни облигации нарасна до 2.8931%, след като вчера затвори на нивото от 2.879% в САЩ.

Доларът поскъпна с 0.06% спрямо йената до 129.24 и се приближава до върха си за годината от 131.34.

Еврото отчита повишение от 0.1% за деня до 1.0437 долара, след като изгуби 0.99% в рамките на месец.

Щатският лек суров петрол (WTI) поевтинява с 0.18% до 113.99 долара за барел, докато Брентът отчита лек ръст в цената до 114.40 долара за барел.

Спот цената на златото също нараства леко до 1 826.7 долара за тройунция.