Копачите на биткойн не се отказват в Китай, въпреки наложената от Пекин забрана за развиването на подобна дейност.

Китай преди време беше най-големият център в света за добив на криптовалути, съставлявайки между 65% и 75% от общия hash rate - или процесорна мощ в мрежата на биткойна.

Делът на страната обаче пада до нула през юли и август 2021 г., според данни на Кеймбриджкия университет, след като властите обявиха нови мерки срещи криптовалутите.

Сред стъпките, които Китай предприе, беше и забраната на добива на биткойни - енергоемък процес, който води до създаването на нови единици дигитална валута. Това доведе до преместването на някои от копачите в други държави, сред които САЩ и Казахстан, която граничи с Китай.

Според CNBC обаче оттогава в Китай са се появили няколко незаконни операции по добив на биткойни, като копачите гледат да заобикалят забраната на Пекин.

Ново проучване на Центъра за алтернативни финанси на Кеймбирдж показва, че дейността по добив на биткойни в Китай се е възстановила бързо. До септември 2021 г. страната е съставлява малко над 22% от общия пазар за добив на биткойни, сочат данни на изследователите от Кеймбридж.

Защо сривът на криптовалутата Luna удари целия пазар?Пазарът на криптовалути не е сред най-спокойните места на света в момента

Това означава, че Китай отново е основен играч в добива на биткойни, като изостава единствено след САЩ, която през миналата година го измести като най-голяма дестинация за този тип дейност, пише CNBC.

Има нещо, на което обаче трябва да се обърне внимание. Методологията на проучването разчита на обобщена геолокация от огромни “пулове” за добив на биткойни (те комбинират изчислителни ресурси, за да добиват по-ефективно нови токени), за да определят къде е концентрирана дейността в различните държави.

Този подход може да бъде податлив на “умишлено замъгляване” от страна на някои копачи на биткойн, които използват виртуални частни мрежи (VPN), за да прикриват местонахождението си, казват авторите на проучването. VPN-ите позволяват на потребителите да пренасочват трафика си през сървър в друга държава, което ги прави удобни инструменти за хора в страни, като Китай, където използването на интернет е силно ограничено.

Според тях обаче това ограничение има “само умерено въздействие” върху точността на анализа.

Какво представлява добивът на биткойни?

За разлика от традиционните валути, криптовалутите са децентрализирани. Това означава, че работата по обработката на трансакции и създаването на нови валутни единици се върши от разпределена мрежа от компютри вместо от банки и други посредници.

За да улеснят плащанията с биткойни, така наречените копачи трябва да удостоверят валидността на трансакцията. Този процес включва сложни изчисления за решаването на задача, чиято трудност се увеличава, тъй като все повече и повече копачи се присъединяват към мрежата, известна като блокчейн.

Първият, който реши задачата, получава правото да добави нова партида трансакции към блокчейна и бива възнаграден с известно количество биткойни за усилията си.

Защо от Пекин се притесняват?

Този метод за постигане на съгласие, известен като “доказателство за работа” (proof of work), потребява много електроенергия - приблизително колкото цели държави, като Швеция и Норвегия.

Китай често отправяше предупреждения относно криптовалутите. Предприетите от властите последни мерки обаче бяха и най-строги.

Лекторите на Шумът на парите 2022: Евгени ВасилевЕкипът на Profit.bg ще ви запознае в следващите дни с лекторите в Шумът на парите 2022

Втората най-голяма икономика в света се бореше с недостиг на електроенергия, който продължи с месеци през миналата година, което доведе до множество прекъсвания на електрозахранването.

Китай все още разчита сериозно на въглищата и увеличава инвестициите си във възобновяеми източници в опит да постигне въглеродна неутралност до 2060 г. Властите гледат на добива на биткойни като на потенциална пречка за този план.

Сега възраждането на добива на биткойни в Китай катапултира страната до втората най-голяма дестинация за хора, които се надяват да намерят нова дигитална валута — все още има 2 милиона биткойна, които трябва да бъдат изкопани. Това сега обаче може би е не толкова печелившо занимание, след като цената на биткойна падна с над 50% от достигнатия през ноември връх.

От CNBC не са успели да се свържат за коментар с китайската Национална комисия за развитие и реформи и Централната банка на Китай, които отправиха остри предупреждения относно добива и търговията с криптовалути.