Няма нищо по-хубаво от това две съседни държави да са в приятелски отношения, да са отворени една към друга, да правят бизнес заедно и да си имат доверие.

Това заяви министър-председателят Кирил Петков на откриването на новия офис на Българо-турската търговско-индустриална камара.

Премиерът благодари на турската страна за ускоряването на доставките на азерски газ към България.

"Приятелите се познават в трудни ситуации, а не в хубави", заяви Петков.

Изпълнителният директор на БТТИК Емрах Сазак обяви, че на 11 юни в Банско ще се състои бизнес форум, на който представителите на фирми от двете държави ще могат да говорят за различни възможности в сферата на зелената енергия, транспорта и възобновяемите енергийни източници.

"Желанието ни е тази среща да се превърне в традиция. Надявам се такъв форум да бъде проведен и в Истанбул, в сътрудничество и с българското правителство", заяви Сазак.

По думите му, за да се подобри инвестиционният климат, трябва да се осигурят по-добри условия за компаниите, които вече са инвестирали в България.

"Миналата година България реши да включи държавата "на шеста скорост", не само в политически смисъл, но и в икономически план. За съжаление, се сблъскахме с три "малки" проблема - пандемия, инфлация и европейска война. Въпреки това, за първите три месеца на тази година българската икономика успя да постигне ръст от 4.5 на сто, благодарение и на нашите съседи, сред които най-големият ни търговски партньор е Турция", заяви министърът на растежа и иновациите Даниел Лорер.

Лекторите на Шумът на парите 2022: Денис ГорбуновКак се промениха предпочитанията на потребителите през последните години?Започна ли изкуственият интелект да пазарува вместо нас?

На откриването на новия офис на БТТИК присъства и турският посланик Айлин Секизкьок. Тя заяви, че събитието обединява представители на бизнеса, постигнали търговски оборот от 5.6 милиарда долара и инвестиции за 2.5 млрд долара.

"Тези числа не са достатъчни, тъй като нашият търговски оборот и инвестициите могат да бъдат увеличени. Глобалната криза, пандемията, инфлацията и войната оказаха негативен ефект, но със сътрудничеството на правителството и бизнеса ще преодолеем тези препятствия", коментира посланик Секизкьок.

Тя припомни, че един от основните елементи на многопластовите икономически и търговски отношения между България и Турция е трансграничният трафик.

"Благодаря за улесняването на нашите търговски пратки и превозвачи и се надявам това съдействие да продължи и в бъдеще. България е наша близка съседна страна, наш приятел и съюзник в НАТО", каза още посланик Секизкьок.

След събитието Петков коментира и темата за газовите доставки към България. По думите му решението на страната ни да не приема ултиматума на Москва за заплащане на синьото гориво в рубли е било привествано от Брюксел.

Според премиера, целта на Владимир Путин е била да предизвика политическа нестабилност в страната, използвайки газовите доставки като инструмент за изнудване.