Като част от балансираната и здравословна диета трябва да ядем различни плодове и зеленчуци, за да сме сигурни, че получаваме всички необходими витамини и минерали. Червените боровинки са важен плод за здравето на нашето тяло и консумацията им носи много ползи за здравето.

Ето шест ползи, които трябва да знаете.

Червените боровинки съдържат над 15 полезни витамина и минерали.

Червените боровинки са пълни с много витамини, минерали и антиоксиданти - те съдържат витамини A, B-1, B-1, B-3, B-6, C, E и K. Освен това в тях има протеини, калций, магнезий, калий, желязо, цинк, натрий и фосфор.

Наред с това са добре известни с това, че имат антиоксиданта, наречен проантоцианидини (PAC). Антиоксидантите са важни за човешкото тяло, тъй като помагат за разграждането и борбата срещу нежеланите клетки. Те могат да помогнат за предотвратяване на развитието на определени дългосрочни заболявания.

Предклинични проучвания, проведени през 2016 г., тестваха определени елементи от червена боровинка срещу ракови клетки. Тези експерименти показаха, че някои съединения в червените боровинки могат да предизвикат смъртта или да забавят растежа на раковите клетки.

Червените боровинки могат да забавят хроничните проблеми, свързани с възрастта, като загуба на памет и стареене на кожата.

Яденето на червени боровинки може да намали кръвното налягане.

Доказателствата показват, че някои от полифенолите, открити в боровинките, могат да бъдат много полезни за намаляване на систоличното кръвно налягане. Редвоната консумация е доказано, че помага за намаляване на риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания (ССЗ).

Изследванията показват, че някои елементи от добавките от червена боровинка могат да помогнат за поддържане на добро ниво на холестерол и подобряване на нивата на липопротеините с висока плътност (HDL).

Червените боровинки съдържат елементи, които могат да помогнат за подобряване на имунната функция.

Антиоксидантните им качества помагат на човешкото тяло да се отърве от нежеланите клетки, които влизат в тялото ни най-вече чрез храната. Когато усвояваме и разграждаме храната, тялото произвежда молекули, известни като свободни радикали. Антиоксидантите помагат на тялото да се отърве от тези нежелани молекули и да предпази клетките от вредни бактерии.

Високите нива на витамин С в червените боровинки помагат на човешкото тяло да поддържа имунната си система подсилена, да се бори с кашлица и настинка.

Червените боровинки могат да помогнат при алергии.

При повечето алергии приемаме антихистамини, а понякога и противовъзпалителни лекарства. Червените боровинки съдържат съединение, наречено кверцетин, за което се смята, че помага за намаляване на възпалението.

Те са известни с това, че намаляват риска от инфекция на пикочните пътища.

Червените боровинки са родом от Северна Америка и исторически индианците са ги консумирали, за да помогнат при заболявания на пикочния мехур и бъбреците. Основните антиоксидантни проантоцианидини (PACS), които се намират в боровинките, спират определени бактерии да се прикрепят към стените на пикочните пътища.