Азиатските акции последваха Уолстрийт нагоре днес, а доларът се търгува близо до петседмични дъна, след като инвеститорите залагаха на забавяне на темпа на затягане на паричната политика на САЩ, макар и след резки повишения на лихвените проценти през юни и юли.

За подобряването на пазарните нагласи помогна и новината, че властите в Шанхай ще отменят много от условията, за да може компаниите да възобновят дейността си от сряда, облекчавайки локдауна в града, който започна преди два месеца.

Удълженият уикенд в САЩ може да ограничи обемите на търговия преди края на месеца, но въпреки това азиатско-тихоокеанският индекс на MSCI нараства с 1.2% до триседмичен връх.

Японският Nikkei се повиши с 2.0%, а южнокорейският KOSPI записа ръст от 1.2%. Индексът на китайските сини чипове CSI300 се повиши с 0.8%.

Фючърсите на Nasdaq нарастват с 0.8%, след като индексът се повиши с 6.8% миналата седмица, докато тези на S&P 500 отчитат ръст от 0.5%, след като индексът записа най-добрата си седмица от началото на годината с повишение от 6.6%.

Фючърсите на индекса EUROSTOXX 50 днес нарастват с 0.6%, а тези на FTSE отчитат повишение от 0.1%.

Лекторите на Шумът на парите 2022: Антон АндоновКак войната в Украйна и високата инфлация се отразяват на пазара на жилищни имоти в България? Ще охлади ли пазара очакваното повишение на лихвите?

Инвеститорите се фокусираха върху индикациите, че след като вдигне лихвите агресивно в следващите два месеца, Федералният резерв на САЩ може да забави темпа на затягане на паричната си политика.

Самата вероятност за не толкова агресивно повишение на лихвите беше достатъчна, за да оскъпи щатските държавни облигации, като доходността по 10-годишните книжа беше на ниво малко над шестмесечното дъно при 2.74%. За сравнение, доходността достигна връх от 3.203% на 9 май.

По-стабилните пазарни нагласи доведоха до поевтиняване на долара и йената, докато еврото беше подкрепено от изказвания на представители на Европейската централна банка (ЕЦБ), които обсъждат повишение на лихвите още през юли.

Тази седмица се очакват важни данни за щатската икономика, като сред тях са тези за производството на Института за управление на доставките (ISM), както и за неселскостопанската заетост през май, информира Ройтерс.

Прогнозите са, че щатската икономика е създала 320 000 нови работни места, което би било понижение, в сравнение с април, а нивото на безработица е 3.5%.

Чуждестранните инвеститори бягат от КитайИмотната криза в Китай не е нещо ново, но нарастващите страхове сред чуждестранните инвеститори от голяма политическа катастрофа се появиха наскоро

Еврото запазва позиции при 1.0746 спрямо долара, след като поскъпна с 1.6% миналата седмица до 1.0764. Доларовият индекс беше на ниво от 101.50, след като изгуби 1.3% миналата седмица, понижавайки се до петседмично дъно от 101.43.

Доларът поевтинява спрямо йената до 126.

Отстъплението при щатската валута помогна на златото да се отдалечи от достигнатите напоследък дъна, като металът се търгуваше на цена от 1 850 долара за тройунция.

Цените на петрола получават подкрепа от очакванията за по-голямо търсене с началото на летния сезон в САЩ и на фона на преговорите в Европа за налагането на забрана на вноса на руски петрол.

ЕС не успя вчера да постигне споразумение за налагането на ембарго над руския петрол, но дипломатите ще се опитат да постигнат прогрес преди насрочената за днес и утре среща на върха.

Брентът поскъпва с 1.07 долара до 120.50 долара за барел, докато щатският лек суров петрол (WTI) отчита повишения от 1.29 в цената до 116.36 долара за барел.