Милиардерът Карл Айкан, който се надяваше на размествания в борда на директорите на McDonald's с цел подобряване на отношението на компанията към бременните свине, изгуби важно гласуване.

Само 1% от акционерите са гласували в полза на предложените номинации от Айкан, който също е акционер в компанията.

От McDonald's се бяха противопоставили на исканията на Айкан, определяйки ги като неразумни.

Милиардерът беше заявил, че е бил подтикнат да се заеме с McDonald's от своята дъщеря, любител на животните, която работи за Humane Society.

Шумът на парите 2022 събира топ експертите на България на 7 юниСлед две години в дигитален формат, Шумът на парите отново се завръща пред публика

Акционерите активисти, като Айкан, обикновено фокусират усилията си върху компании, за които смятат, че имат нужда от преструктуриране.

В открито писмо от миналия месец 86-годишният Айкан написа: "На този етап от моята кариера считам, че е моя отговорност да се включвам с конструктивен активизъм, за да помагам за коригирането на крещящите несправедливости, с които продължават много неефективни бордове на директори и управленски екипи, които ръководят водещи американски публични компании."

Айкан закупи акции на McDonald’s за около 50 000 долара и призова компанията да спази обещанието си от 2012 г. да спре да поръчва свинско месо от доставчици, които отглеждат бременни прасета в малки клетки, както и някои други промени, пише BBC.

От McDonald's са заявявали, че оказват натиск за промени в индустрията, откакто дадоха своето обещание през 2012 г. Компанията очаква да достави 85% от 90% свинското си месо от тези доставчици до края на годината, а цялото количество, което ще купи до 2024 г., ще дойде от тях.

Милиардер: В САЩ има прекалено много ужасни шефове на компанииКарл Айкан предупреди, че тяхното представяне вреди на икономиката, като повишава инфлацията и неравенството по отношение на доходите

В писмо по-рано през месеца компанията призова акционерите да отхвърлят номинираните от него хора за борда на директорите.

"Г-н Айкан използва един тесен въпрос, по който ние сме демонстрирали водещ за индустрията прогрес," заявиха от компанията. От там допълниха, че такава промяна би довела до "непоносима финансова тежест" за нейните клиенти.

Резултатите от фонда са предварителни, като се очаква окончателното преброяване. От компанията не споделиха резултатите от гласуванията по други акцинерски предложения, като това за проверка на расовата равнопоставеност.