Темповете на растеж на цените на жилищата в САЩ ще спаднат до 10%, или наполовина спрямо сегашните си стойности, до края на тази година и ще се забавят допълнително през следващите две години.

Причината е, че скъпите имоти и нарастващите лихви по ипотеките отстраняват потенциалните купувачи от пазара, показва проучване на Ройтерс.

Подкрепени от почти нулевите разходи по заемите и търсенето на повече жилищно пространство от страна на американците, средните цени на жилищата в САЩ са се повишили с над една трета от началото на пандемията. Но този неочакван бум вече отшумява, смятат експертите.

Федералният резерв повиши основния си лихвен процент с общо 75 базисни пункта от март насам, като през тази и следващата година се очакват още повишения. Лихвите по 30-годишните фиксирани ипотечните кредити достигнаха над 5% през април, което е най-високата им ниво от повече от десетилетие.

Проучването на Ройтерс, проведено този месец сред 28 анализатори на имоти, показва, че цените на жилищата в САЩ ще се повишат средно с 10.3% тази година въз основа на индекса Case/Shiller. Това би било наполовина спрямо сегашния им темп от около 20%, който е най-силният от рекордната 2001 г. насам.

„Поскъпването на жилищата е зашеметяващо и ние наистина очакваме значително забавяне в бъдеще, особено след като лихвите по ипотеките почти се удвоиха. Младите семейства вече се затрудняват да намерят еднофамилно жилище, което могат да си позволят, а увеличението на лихвите по ипотеките само ще влоши този проблем“, каза Брад Хънтър, ръководител на консултантската компания Hunter Housing Economics.

Предвижда се покачването на цените на жилищата да се забави до 4.4% през следващата година и до 3.9% през 2024 г.

Лекторите на Шумът на парите 2022: Евгени ВасилевЕкипът на Profit.bg ще ви запознае в следващите дни с лекторите в Шумът на парите 2022

Прогнозите за жилищния пазар в САЩ са по-добри, в сравнение с някои други държави, като Австралия и Нова Зеландия, където се предвижда цените да паднат умерено в някакъв момент през следващите три години, след като също се повишиха експоненциално по време на пандемията.

Но очакваното увеличение на цените на жилищата за тази година беше значително по-високо от прогнозите за инфлацията и растежа на заплатите, което означава, че достъпността е малко вероятно да се подобри скоро, особено за семействата, които купуват жилище за първи път.

Близо 90% от анкетираните анализатори смятат, че достъпността за първоначалните купувачи ще се влоши през следващите две години. Само трима са на мнение, че ще се подобри.

На фона на потребителската инфлация, която достигна 40-годишен връх, и на нарастващите лихвени проценти, активността на жилищния пазар вече рязко се забави.

„Милениалите не са виждали 30-годишните ипотеки над 5% повече от месец в живота си в зряла възраст. Влиянието на по-високите лихви ще намали продажбите и строителството, а ръстът на цените ще се забави“, казва главният икономист на Windermere Real Estate Матю Гарднър,.

Междувременно, продажбите на съществуващи жилища, които съставляват около 90% от общите продажби, спаднаха до почти двугодишно дъно от 5.61 милиона единици миналия месец. Прогнозата на експертите е, че те ще паднат допълнително, за да достигнат 5.34 милиона единици до второто тримесечие на следващата година.