Редица популярни личности - от инвеститора-легенда Уорън Бъфет до холивудския актьор Даниел Крейг, са заявявали, че не планират да завещаят огромните си богатства на децата си.

Кeвин О‘Лиъри, председател на борсово търгувания фонд O’Shares и съдия в предаването по CNBC Money Court, изпитва сходна неприязън към наследството.

Всъщност, О‘Лиъри не планира да остави никакво наследство на своите деца, казва той пред CNBC. Той е използвал богатството си, за да създаде тръст, с който да се грижи за семейството си, но само до определен етап.

Когато започва да печели големи суми пари, О‘Лиъри се консултира с експерти и създава тръст, който да издържа всяко дете в семейството от раждането му до последния ден в колежа, но не и след това.

Мултимилионерът казва, че е избрал да постъпи по този начин, защото не искал да “прокълне” децата си, като им отнеме нуждата да се трудят усилено и да постигат собствени професионални успехи.

Шумът на парите 2022 събира топ експертите на България на 7 юниСлед две години в дигитален формат, Шумът на парите отново се завръща пред публика

“Няма безплатен обяд, това просто е погрешно,” казва О‘Лиъри. “Вие проклинате детето, когато лишавате от риск неговия живот. Това обаче не означава, че не може да му помагате. Ако моят син някога има дете, онзи тръст ще се погрижи за това дете от раждането му до последния ден в колежа.”

О‘Лиър казва, че научава стойността на усърдната работа от своята майка, която му казва, че спира да го подкрепя финансово, след като се дипломира от университет.

“Майка ми мразеше нещата да се полагат по право. Тя смяташе, че ако човек направи така, че децата му да не се нага да работят, те не биха работили,” казва О'Лиъри.

“И смятам, че е права. Много хора днес са запознати с примери на богати, разглезени деца, които не се интересуват от това да направят кариера и нямат причина да го правят, защото животът им е напълно лишен от риск.”