На основание чл. 35 от Закона за Българската народна банка, считано от 1 юни 2022 г., основният лихвен процент (проста годишна лихва) е в размер на 0.00 на сто.

Това обявяват от пресцентъра на БНБ.

Основният лихвен процент (ОЛП) е инструмент, чрез който се регулира и измерва стойността на паричната единица в икономиката на една държава. Размерът му се определя от централната банка.

Основният лихвен процент се повишава при силна икономика с цел тя да се балансира.

Лекторите на Шумът на парите 2022: Зорница ЯнакиеваКакви са тенденциите в кредитирането и инвестирането при младото поколение? Какво представлява инвестирането в малки частици Fractional Investments?

Централната банка намалява размера му, ако икономиката е затруднена и има необходимост от подпомагането й. Това се прави с цел да се стимулира тегленето на кредити и да се осигурят нови работни места. По този начин се регулира и инфлацията.

Статистиката сочи, че от началото на годината основният лихвен процент на БНБ не се е променял.

Българската народна банка обявява основния лихвен процент (ОЛП) за съответния период на основание чл. 35 от Закона за БНБ. Изчислява се съгласно "Методика за определяне на основен лихвен процент", приета с Решение № 149/16.12.2004, в сила от 1 февруари 2005 година, изм. с Решения № 118/26.11.2015 г. и № 37/16.03.2017 г. на Управителния съвет на БНБ, в сила от 1 юли 2017 г.

Размерът на ОЛП, в сила от първо число на всеки календарен месец, е равен на средната аритметична величина от стойностите на индекса ЛЕОНИА Плюс (LEONIA: LEv OverNight Interest Average Plus) за работните дни на предходния календарен месец.

Основният лихвен процент е в сила за периода от първия до последния ден на календарния месец, за който се отнася и е при бройна конвенция “реален брой изминали дни/360”. Форматът на основния лихвен процент е с 2 знака след десетичната запетая.