Преди 20 милиона години е живял хищник с уста колкото врата на мотриса на метрото и зъби с размерите на вашата длан.

Най-голямата акула, която някога е живяла на планетата Земя и познаваме като мегалодон, е била дълга до 15-16 метра.

Обикаляла е океаните като единствен господар в продължение на милиони години.

В един момент обаче мегалодонът е изчезнал.

Дълги години учените водят спорове коя е причината за това.

Ново проучване, публикувано в специализираното издание Nature Communications, предполага, че виновникът е голямата бяла акула.

Двата хищника са деляли морските простори и са ловували една и съща плячка, пише nytimes.com.

Точно това кара учените да смятат, че конкуренцията между голямата бяла акула и мегалодонът стои в основата на трагичния развой на събитията. Според тази теория, да си най-големият хищник не означава, че ще си доминиращият вид в екосистемата.

Реконструирането на хранителните вериги в океаните е трудна задача. Особено когато става дума за милиони години назад, научаваме от Джеръми МакКормак, учен от Института за еволюционна антропология “Макс Планк” в Германия и автор на изследването.

Тъй като не е възможно мегалодонът да бъде наблюдаван как се храни и как живее, днес учените използват други методи на изследване.

Един от тях е изследването на молекулите, от които са изградени телата им.

Невероятни кадри: 45-тонен кит целува туристи на лодка в океана (видео)36-годишният Алекс Банки е на обиколка с лодка в мексиканския залив Магдалена, когато любопитен 45-тонен кит изплува близо до корабчето, преди да се върне отново под водата

Например, от значение са нивата на изотопите на цинка в зъбите. Този показател при съвременните бозайници показва какво е тяхното място в хранителната верига. По същата логика учените решават да изследвате открити зъби на мегалодон.

Използвайки зъби от над сто акули, които съществуват днес или са изчезнали като вид, днес знаем, че екземплярите, които ядат дребна риба са с по-високи нива на изотопите на цинка. В хранителната верига те са над акулите, които ловуват китове.

Когато учените сложили под микроскоп проби от зъби на древни хищници, каквито са мегалодоните, те установили интересни модели.

Откриваме еднакво ниво на изотопи на цинка при големите бели акули и мегалодона, казва д-р МакКормак.

Това е супер интересно. Те очевидно са с различни размери, но са преследвали една и съща плячка, допълва той.

В тази битка вероятно силите са били разпределени в полза на голямата бяла акула.Представете си огромен мегалодон, който трудно може да остане незабелязан със своите размери. До него поставете пъргавата и бърза голяма бяла акула.

Ако голямата бяла акула е яла същата плачка, голяма е вероятността тя да е била непреодолима конкуренция на мегалодона в ловуването.

Това означава, че е допринесла за изчезването на вида.