През 1967 г. в поле близо до село Кридлинг Стъбс в Северен Йоркшир е открито гърне, съдържащо повече от 3300 римски монети.

Съкровището, датирано от началото на 4-и век, е било все още в делвата, заровено изправено с импровизиран капак отгоре.

„Не знаем със сигурност защо са били погребани там и защо никой никога не се е върнал, за да ги намери. В това е красотата им - че ние не знаем отговорите. Много е мистериозно“, казва Кат Бакстър, уредник по археология и нумизматика в музеите и галериите в Лийдс.

Но въпреки че нямат конкретни доказателства за произхода на съкровището, учените имат различни теории. Монетите могат не само да разкрият какво са правили богатите хора с парите си преди близо 2000 години, но и да очертаят част от дебата за цената на живота и парите в днешно време, пише BBC.

Съкровището от Кридлинг Стъбс може да е било погребано по религиозни причини като някакъв вид приношение на боговете.

Другата възможна опция е да е било скрито някъде, където се е смятало, че ще бъде в безопасност, особено ако собствениците са смятали, че парите им могат да бъдат взети по време на конфликт.

„Това са били тревогите за сигурността на времето. Днес имаме същите притеснения, но те просто приемат различна форма“, казва Бакстър.

Шумът на парите 2022 събира топ банкерите на БългарияПредставители на част от най-големите банки в страната са сред лекторите на 13-ото издание на финансовия форум Шумът на парите

Днес измамниците крадат по 4 милиона британски лири на ден от хората в Обединеното кралство, така че защитата срещу подобни атаки е на първо място в дневния ред за финансовата индустрия и нейните клиенти.

Римското съкровище от Кридлинг Стъбс е един от 400-те обекта, изложени на изложбата Money Talks, която продължава в градския музей на Лийдс до 26 юни тази година. Освен сигурността на парите, експонатите засягат други теми, включително и за това как те са били използвани за игра, еволюцията на банкирането и различни примери за валута, използвана по целия свят.

„Всеки има връзка с парите по някакъв начин“, казва Кат Бакстър. В момента тази връзка е подложена на изпитание - не само заради нарастващите разходи за живот, но и чрез променящия се начин, по който плащаме.

Соред потребителската група Which?, от 2015 г. до сега 4685 банкови клона във Великобритания са затворили врати. Още 226 предстои да бъдат закрити до края на годината, като процентът на затваряне в селските райони изпреварва този в градовете.

Хората все повече използват своите смартфони и компютри, за да управляват финансите си. Картите вече са много по-често срещан метод за извършване на транзакции от банкнотите и монетите.

Експертите обаче предупреждават, че преминаването към "безкешово" общество, в което не се използват пари в брой, ще остави милиони хора извън финансовата система. Британското правителство обяви, че ще приеме закони, с които да гарантира достъп до съоръжения за теглене на пари и депозити в рамките на разумно разстояние от дома.

Изложбата в Лийдс потвърждава, че в историята има много примери за драстични промени в методите за разплащане.

Мръсните пари в Белгия на рекордно нивоМежду 2019 г. и 2021 г. броят на официалните разследвания, свързани с организираната престъпност, почти се е удвоил, а засегнатите суми са се увеличили почти четири пъти

Един от тези примери е видът на артикулите, използвани като валута. В една от витрините на изложбата в Лийдс стои фино полирана глава на брадва. Вероятно никога не е бил използвана за сечене на нещо, а по-скоро като разменно средство в някакъв вид транзакция - нещо като бартер.

Експертите са на мненение, че ако банкнотите и монетите изчезнат напълно, това ще окаже широко културно въздействие.

Една част от изложбата разглежда как парите се използват като талисман за късмет по много начини - от пускането им в обувката на булката до вграждането им в колиета и различни други бижута.

„Навлизането на безкасовите плащания не означава само загуба на физически монети, това означава също загуба на редица традиции“, казва Кат Бакстър.

По-малко чар и повече удобство - това е начинът, по който плащането често е вградено в устройствата, които носим в днешно време.

Проучване на картовата платформа Marqeta установява, че 77% от респондентите на възраст от 18 до 24 години са достатъчно уверени в безконтактните плащания, за да оставят портфейла си у дома и да излязат само с телефона си.

„Докато пандемията беше катализатор за преминаването към безконтактни и мобилни портфейли, удобството, сигурността и скоростта на тези опции за плащане ги превърнаха в постоянен навик“, казва директорът на Marqeta за Европа Анна Пора.

Но, по думите ѝ, тези "интелигентни" мобилни портфейли все още са в начален стадий.

Клиентите вече могат да плащат в ресторант, като сканират QR код на телефона си на масата и да уреждат сметката, без изобщо да се налага да викат сервитьор. Според Анна Пора, съвсем скоро ще можем да сканираме такива QR кодове за неща, които можем да купим на автобусната спирка, например.

Започва ли нова ера на икономически конфликти? Санкциите, които Западът наложи на Русия, са толкова мощни, че предизвикаха щети за руската икономика на стойност 1.6 трилиона долара

Най-значимите промени обаче ще дойдат, когато нашите устройства започнат не само действат като механизъм за плащане, но и да използват изкуствен интелект, за да ни подскажат различни начини за управление на личните финанси.

Сливането на плащанията и финансовиге услуги може дори да даде информация на бизнеса за това до колко сме склонни да купим нещо на кредит, да насочи потребителите по пътя на плащането и да ги информира дали е достъпно.

Така наречените "суперприложения" в САЩ и Китай вече се разклоняват, за да идентифицират какви финансови продукти могат да бъдат достъпни за потребителите, както и да предоставят други услуги, като храна, хотели и таксита.

Анна Пора от Marqeta е на мнение, че широкото приемане на интелигентните мобилни портфейли ще дойде, само ако доставчиците предлагат и широко разпространени образователни услуги към тях, за да се гарантира, че потребителите имат достатъчно доверие и контрол върху това, което им се предлага.

И в крайна сметка, въпросът пак опира до доверието и сигурността. Съвременните тревоги, свързани с парите, не са много по-различни от тези на хората, които са заровили гърнето с монетите в Северен Йоркшир преди близо 2000 години.