Световният икономически форум в Давос е събитие, което събира на едно място видни експерти от цял свят. Тази година основна тема бе Украйна и войната на територията ѝ. Покрай политиката обаче, участниците поговориха и на други теми - технологиите и тяхното развитие в бъдеще.

На събитието бе генералният директор на Nokia по телекомуникационно оборудване Пекка Лундмарк. Той направи няколко любопитни прогнози, пише CNBC.

Топ мениджърът смята, че 6G мрежите ще бъдат въведени в експлоатация към 2030 г. Не назовава обаче страните, които ще се бъдат в авангарда в стремежа си към мрежите от шесто поколение.

Пекка Лундмарк е на мнение, че тогава ще се появи цифров двойник на всичко и за целта ще са необходими огромни изчислителни мощности.

Специалистът споменава и метавселената, за функционирането на която ще са необходими мрежи със скорост на преност на данните 100 и дори 1000 пъти по-бързи, отколкото сегашните.

Починаха 15 от 23 маймуни с имплантирани мозъчни чипове от компания на МъскКомпанията Neuralink беше основана през 2016 г. с цел да помага на хората да се възстановяват от травматични увреждания на мозъка и гръбначния мозък. Според плана имплантите ще могат да помагат при депресия и други психични разстройства Друго интересно предсказание на Лундмарк е, че съвсем скоро хората ще започнат масово да работят със смарт очила и други умни устройства, които ще им позволяват по-лесно и бързо да се свързват с интернет и да взаимодействат помежду си.

Шефът на Nokia смята, че смартфонът ще престане да бъде най-разпространеният интерфейс. Той прогнозира, че ще се появят нови решения, част от които ще бъдат вградени в тялото.

Топ мениджърът не уточнява за какви устройства става дума и как те ще бъдат поставяни в тялото. Вероятно говори за чипове и електронни импланти.