Дълговият лимит за тази година ще бъде увеличен с между 2.5 и 3 млрд. лв. Това съобщи вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев след експертния коалиционен съвет, който се проведе днес в Министерството на финансите.

Тъй като догодина предстои страната ни да извърши плащания по държавния дълг между 2.5 млрд. лева и 3 млрд. лева, лимитът ще бъде увеличен с тази сума до около 10 милиарда лева. В момента лимитът на дълга е 7,3 милиарда лв., припомни Василев, цитиран от Българското национално радио.

Актуализацията на бюджета е изчислена при годишна инфлация от 10.9%, а брутният вътрешен продукт ще отбележи ръст от 2.9 на сто тази година, според прогнозите на Министерството на финансите.

"По-евтино ще ни излезе да рефинансираме този дълг тази година, а не догодина. Това, което получихме като обратна връзка от банките дилъри е, че трябва да емитираме дълг тази година, а не догодина, за да получим значително по-ниски лихвени проценти", коментира финансовият министър. Според Василев, спестеното може да е около 2% от лихвите.

Финансовият министър също така посочи, че приходната и разходната част на бюджета ще се увеличат с 1.645 млрд. лева.

"Имаме допълнителни приходи от 2.175 млрд. лева, като те ще бъдат намалени с данъчните ефекти - намалени ДДС ставки и акцизи, така че нетно приходите се увеличават с 1.645 млрд. лева, срещу които има планирани допълнителни разходи, основно свързани с антикризисните мерки", отбеляза Василев.

Според него бюджетният дефицит ще остане на ниво 4.1% от брутния вътрешен продукт, но редица реформи ще останат за Бюджет 2023.

Асен Василев ще вземе участие във форума на Profit.bg Шумът на паритеСлед две години в дигитален формат, 13-ото издание на Шумът на парите отново се завръща пред публика


Предложенията са от 1 юли да влязат в сила мерките на правителството за справяне с кризата. Предвижда се минималната пенсия да стане 467 лева, да отпадне ДДС върху хляба, да се въведат компенсации за цената на горивата към крайните потребители, а родителите да получават по-големи данъчни облекчения.

720 000 пенсионери ще получат преизчисляване на пенсиите от октомври, потвърди вицепремиерът Асен Василев.

"Освен предвидената актуализация и индексация на 1 юли, има предвидена и доста по-сериозна реформа на част от натрупаните дефицити в пенсионната система към 1 октомври. Индивидуално на всеки пенсионер ще бъде проследено какво би се случило с пенсията, ако беше прилагано "швейцарското правило" през годините и ако това резултира в по-висока пенсия, съответното лице ще получи по-висока пенсия", обясни финансовият министър.

Вече са договорени и текстове, свързани с възнагражденията в университетите. От партия Има такъв народ вече внесоха законопроект за промяна в бюджета именно по този въпрос.

"Ще има промени по параграф 17, който е свързан с университетите, като мисля, че има изработен консенсусен текст от колегите в Комисията по образование на НС и който ще залегне в актуализацията", заяви Асен Василев.

По-добри възнаграждения срещу оптимизация на персонала ще има в редица министерства, допълни още финансовият министър.

До понеделник коалиционните партньори могат да правят предложения за промени, които да залегнат в актуализацията на бюджета. Във вторник бюджетът ще бъде обсъден и със социалните партньори.