Миналата седмица Forbes обяви, че баскетболната звезда Леброн Джеймс вече официално е милиардер.

Това превръща Джеймс в първия активен състезател от НБА, който може да се похвали с подобно постижение и във втория баскетболист от НБА с 10-цифрено състояние след Майкъл Джордан.

Джеймс, който играе на поста малко крило за отбора на Лос Анджелис Лейкърс, е най-високо платеният играч в НБА, като миналата година е заработил 121 млн. долара на игрището и извън него. Той се нарежда на второто място в класацията на най-високо платените спортисти на Forbes за 2022 г., като беше изпреварен единствено от Лионел Меси.

По време на спортната си кариера Джеймс е спечелил 387 млн. долара от отборите, за които е играл, както и още 900 млн. долара от различни бизнес начинания и рекламни договори, като доживотен спонсорски договор с Nike, веригата пицарии Blaze и продуцентската му компания, с което общото му състояние възлиза на 1.2 млрд. долара.

Лекторите на Шумът на парите: Явор АчевОчакванията си за финансовите пазари ще сподели през публиката на Шумът на парите 2022 мениджърът за България на Амунди Асет Мениджмънт Явор Ачев

Джеймс, който израства в щата Охайо, има трудно детство, тъй като младата му майка трудно свързвала двата края. Дори и с малкото количество пари, с които разполагал, Джеймс винаги успявал да пести благодарение на финансов съвет от неговите чичовци.

“Моите чичовци винаги ме учеха. Те ме научиха как да имам спестовна сметка,” казва Джеймс по време на подкаст в неговата платформа UNINTERRUPTED. “Те ми даваха един долар и ми казваха, че мога да похарча 35 цента, но да задържа останалите 65 цента.’ Или пък, ако ми даваха два долара, ми казваха да похарча един долар, но да скътам другия.’”

Мултимилионер: Проклинате децата си, ако лишавате живота им от рискРедица популярни личности - от инвеститора-легенда Уорън Бъфет до холивудския актьор Даниел Крейг, са заявявали, че не планират да завещаят огромните си богатства на децата си. Кeвин О‘Лиъри изпитва сходна неприязън към наследството

Джеймс изпъква с баскетболните си умения още като ученик.

По време на драфта в НБА през 2003 г. той е избран под номер едно от отбора на Кливлънд Кавалиърс. Дебютът му в НБА е описван като “един от най-впечатляващите в историята на лигата,” след като отбелязва 25 точки, взема 6 борби и прави 9 асистенции. След това Джеймс е избиран четири пъти за Най-полезен играч в НБА, печели 4 титли и 3 олимпийски медала.

През 2021 г. Джеймс заяви, че се надява един ден да притежава отбор от НБА, след като стана акционер в бейзболния отбор Бостън Ред Сокс.

Джеймс не планира да забавя темпото скоро. Договорът му с Лос Анджелис Лейкърс може да бъде продължен за две години срещу 97 млн. долара, а той се надява един ден да играе в НБА със своя син Леброн “Брони” Джеймс-младши, пише CNBC.