Италианската банка UniCredit усилено търси купувач за бизнеса си в Русия, като вече разширява кръга и извън местните инвеститори, защото иска спешно да напусне страната. Това съобщават анонимни източници, близки до банката, цитирани от Ройтерс.

UniCredit вече проведоха разговори с няколко местни кандидати, но ескалиращите западни санкции попречиха на тези усилия. Това доведе до разширяване на търсенето, за да се включат потенциални купувачи и от други страни като Китай и Индия.

Вторият източник твърди, че се водят дискусии с потенциални инвеститори, но не ги посочи поименно.

Акциите на UniCredit поскъпнаха с повече от 2% в началото на търговията в понеделник.

През май главният изпълнителен директор на италианската банка Андреа Орсел заяви, че санкциите постепенно намаляват шансовете за сделка с руски купувач и "прозорецът е станал доста малък".

Руският бизнесмен Владимир Потанин, чиято холдингова компания Интеррос купи руската част на Societe Generale Rosbank, коментира пред агенция Интерфакс, че е отхвърлил предложението да закупи и местното подразделение на UniCredit.

Сега италианският кредитор търси други възможности, въпреки че руската сделка остава възможна, твърдят източниците на Ройтерс.

Засега от UniCredit не са коментирали официално въпроса.

Шумът на парите 2022 събира топ банкерите на БългарияПредставители на част от най-големите банки в страната са сред лекторите на 13-ото издание на финансовия форум Шумът на парите


Инвеститори от Китай, Индия или Турция - страни, които до този момент не са подкрепили санкциите срещу Русия, може да се интересуват от активи, чиято цена е намалена от отлива на западните капитали след войната в Украйна.

UniCredit е сред европейските банки с най-голяма експозиция към Русия, където управлява 14-ят по големина кредитор в страната. Главният банков надзорник на Европа Андреа Енриа в петък заяви, че се надява кредиторите от ЕС да предприемат усилията за бързо напускане на Русия.

Орсел, който е бивш инвестиционен банкер, използва суапови сделки, например компенсиране на заем на руска компания с кредит на руска банка към европейски кредитополучател, за да намали експозицията си към Русия.

На два пъти Орсел каза, че UniCredit не е успяла да финализира големи сделки за намаляване на експозицията, тъй като контрагентите ѝ са били засегнати от санкции точно преди подписването.

Изпълнителният директор на uniCredit обаче отхвърли опасенията за Русия, заявявайки, че тя вече не е заплаха за UniCredit, която през първото тримесечие резервира 1.2 милиарда евро за покриване на бъдещи загуби.

Банката заяви, че оценява всички опции, включително излизане от Русия, но Орсел предупреди, че процесът ще отнеме време, най-вече заради задълженията към персонала и клиентите, както и заради желанието да се запази стойността за акционерите.