Лихвите по ипотечните кредити в САЩ отново тръгнаха нагоре след кратко понижение през май, а жилищният пазар все още страда от липсата на имоти за продажба.

В резултат на това търсенето на ипотечни кредити в страната продължава да спада.

Общият брой на заявленията за ипотечни кредити се е понижил с 6.5% миналата седмица, в сравнение с предходната, според сезонния индекс на Mortgage Bankers Association (MBA). Търсенето е паднало до най-ниското си ниво от 22 години.

Средният лихвен процент по 30-годишните ипотечни кредити с фиксирани лихви е нараснала до 5.40%, в сравнение с 5.33% преди това.

Продавачите на имоти в САЩ се разбързаха, за да не изпуснат моментаРязкото повишение на лихвите по ипотечните кредити предизвика внезапен спад в продажбите на жилища в САЩ, а сега продавачите бързат да се включат преди нажеженият до червено пазар да се охлади драстично

Търсенето на рефинансиране, което е най-чувствително на седмичните изменения на лихвите, пада с още 6% за седмицата и е било със 75% по-ниско, в сравнение със същата седмица година по-рано.

По-голяма част от получилите ипотечни кредити имат по-ниски лихви, в сравнение със сегашните, а дори онези, които биха искали да вземат пари в брой от дома си, избират втора ипотека вместо рефинансиране.

“Лихвите все още са по-ниски отколкото преди четири седмици, но остават достатъчно високи, за да потиснат активността при рефинансирането,” казва пред CNBC Джоел Кан, икономист в MBA.

Заявленията за ипотека за закупуване на дом падат със 7% за седмица и са били с 21% по-малко, в сравнение със същата седмица година по-рано.