През XXI в., във време на нарастваща цифровизация и защита на личните данни, мошениците търсят и намират разнообразни начини да крадат пари.

Не ги спират нито сложни пароли, нито многофакторни удостоверявания на личността.

Цялата нужна информация в повечето случаи се предоставя доброволно от самата жертва.

Освен това, с развитието на социалните мрежи и базите с лични данни, на крадците им е прекалено лесно да откриват нужната информация за всеки човек - от името и датата на раждане до друга лична информация.

Ако се чудите кои са най-разпространените начини за кражба на парични средства в съвременния свят, то това са са мобилната връзка и интернет. Под мобилна връзка имаме предвид телефонните позвънявания и SMS-ите.

SMS от “банката”

В момента има различни услуги за масово изпращане на текстови съобщения, които охотно се използват от пиратите на XXI в. Съдържанието на съобщенията може да варира, но целта е една - да предоставите определена информация.

Често срещано е фалшивото съобщение, в което от банката ви уведомяват, че банковата ви карта е блокирана. За да я разблокирате, трябва да изпратите SMS на кратък номер. Ако последвате препоръката, стартирате нежелана финансова операция, която превежда пари по сметката на мошеника.

SMS с молба за помощ

Друга популярна схема е получаването на SMS с призив да окажете помощ. “Мамо, синът ти е. Имам проблем. Преведи ми 100 лв. на посочения номер. Не ми звъни, после ще те потърся”. Това, което може да направите, е да се обадите на сина си. Веднага ще разберете, че става дума за измама.

Позвъняване от “банката”

Телефонните измами са добре познати и крадците натрупаха солидни състояния, възползвайки се от лековерието на хората. В най-популярните сюжети главни лица отново са банкови служители или пък полицаи.

Във втория случай по телефона може да ви бъде обяснено, че има изтичане на лични данни и е необходимо вашите да бъдат проверени. За целта ще ви поискат да дадете информация - имена, адрес, банкови карти и др., пише ferra.ru.

Крадци в интернет

Социалните мрежи са друг канал, който съвременните пирати използват активно, за да припечелват пари. Те може да дойдат отново като съобщения с призив. Не изключвайте възможността да попаднете в капана и от пост, който ваш познат е споделил. Вариантите са много и именно поради това трябва да проявите съобразителност.

Електронна поща

Фишинг атаките са сред най-популярните начини за финансова изгода от частни лица и компании. Те са вид спам с линкове, които водят към странични сайтове, където трябва да въведете своите данни или да свалите файл. Може да се защитите от този тип атаки, като инсталирате антивирусна програма.

Често срещана измама са и писмата, в които името ви е изтеглено в лотария. Не се подлъгвайте по този невероятен късмет. Определено разказът ще бъде с доста елементи от научната фантастика.