Знаете ли кой е най-старият национален флаг, използван без прекъсване до наши дни? Според Книгата на рекордите на Гинес титлата принадлежи на знамето на Дания.

Сегашният дизайн на белия скандинавски кръст върху червен фон е приет през 1625 г., а квадратната му форма - през 1748 г. В Дания е известен като Dannebrog, или „датски плат“.

Дания никога не е била част от Римската империя, но знамена с подобен дизайн са били използвани от империята за представянето на отделните провинции, тъй като белият кръст е символ на християнството. Скандинавският кръст, известен и като Нордически кръст, има вертикална ивица, която се намира от лявата страна на знамето.

Въпреки че няма точна дефиниция за това какво представлява „непрекъснатата“ употреба, датският флаг със сигурност е бил използван през 1370 г., както показва гербовата книга Gelre Armorial на Клаес Хайненцун. Също така със сигурност е бил използван и в морските битки по време на войната срещу Швеция през 60-те години на 16-и век, както се вижда от акварела „Bericht von Pulver und Feuerwerken“ ("История за барут и оръдия") на Рудолф Девентер от 1585 г.

В своите военни статии, обнародвани на 8 май 1625 г., крал Кристиан IV издава първите известни наредби за издигане на знамето и цветовете от командването на военноморските сили на Дания.

Често се твърди, че шотландското знаме, известно още като Салтира и Кръста на Свети Андрей, може да претендира за по-продължителна употреба като национален флаг от датското. Историческите извори и за двата символа са откъслечни, но все пак повечето доказателства сочат, че официалният флаг на Дания е по-стар.

Факти за Европа, които вероятно още не сте чувалиНай-старият населен град в Европа е вцБългария


Свети Андрей е посочен като покровител на Шотландия още през 14-и век, но няма преки доказателства, че знамето винаги е било с белия кръст на син флаг, както е в момента. Знамената, заловени в битката при Флодън през 1513 г., носели салтир (кръста на Свети Андрей), но не бял на син фон.

В законопроект за производството на знамена от същата година се споменава червено знаме на Свети Андрей, а не синьо. Знамената, заловени през 1649–1650 г. от Кромуел след битките при Дънбар и Уорчестър, включват такива с черни или червени кръстове, в допълнение към белите.

И все пак белият кръст на син фон се смята за достатъчно емблематичен за Шотландия, за да бъде включен в знамето на Великобритания (Union Jack) през 1606 г. Но по всичко личи, че единствено самият кръст, но не и цветовете на знамето са от първостепенно значение, особено през първата половина на 16-и век.

Затова и според Книгата на рекордите на Гинес е трудно шотландското знаме да бъде определено като най-старото „непрекъснато“ използвано до наши дни.