Настоящите времена, изпълнени с предизвикателства, изискват от всеки бизнес още по-ясна визия, по-силни екипни усилия и неизменен фокус върху клиентите. През последните години TBI Bank доказа, че прави всичко това и резултатите са налице.

Консолидираните неодитирани финансови резултати на TBI Bank за първото тримесечие на 2022 г. показват рекордна нетна печалба в историята на банката от 10.2 млн. евро – с 40% по-висока в сравнение със същия период миналата година.

През първите три месеца на 2022 г. TBI продължи да предоставя своето решение „Купи сега, плати по-късно“ (BNPL) на нови партньори, включително на компании от нови сектори като лайфстайл и мода. Също така банката започна да предлага BNPL и на нов пазар – Гърция, и така увеличи мрежата си от търговски локации, в които присъства, до близо 15 000.

Същевременно, мобилното приложение за пазаруване TBI Buy продължава да разширява мрежата си от партньори, за да предоставя все повече възможностите за иновативни и изгодни шопинг преживявания за своите клиенти.

Като един от лидерите в Югоизточна Европа по отношение на потребителското финансиране и BNPL, в първото тримесечие на 2022 г. TBI Bank обслужи над четвърт милион заявления в България и Румъния и отпусна близо 120 хил. заема. Така в периода банката отпусна общо 154 млн. евро – с 40% повече в сравнение със същия период миналата година.

Забелязва се ръст както в ритейл сектора, така и в този на малките и средни предприятия в Румъния и България, като активите на банката достигат 745 млн. евро (ръст от 5% в
сравенение с края на 2021 г.). Кредитното портфолио също бележи ръст и достига 585 млн. евро в края на март 2022 – със 7% повече отколкото в края на 2021.

Питър Барон, TBI: Изграждаме екосистема за подобрено клиентско преживяванеПитър Барон е главен изпълнителен директор на финтех банката TBI, която е BNPL лидер в Югоизточна Европа


В първите три месеца на годината сумата на отпуснати потребителски кредити чрез различните канали в България – мобилно приложение, онлайн и офисна мрежа, нараства със 73% спрямо същия период на 2021 г. и допринася значително за рекордния резултат. Благодарение на тези позитивни бизнес резултати, приходите на банката нарастват до 36 млн. евро – предимно поради ръста от 22% на нетния лихвен доход и ръст на приходите

от такси и комисиони. Taкa оперативната печалба за първите три месеца на 2022 г. достигa 29.3 млн. евро - с близо 34% ръст спрямо миналата година.

Също така депозитното портфолио на TBI Bank достига 514 млн. евро в края на тримесечието, демонстрирайки здравословен растеж, който изпреварва средните темпове за пазара.

В края на периода банката има силна и добре подсигурена позиция спрямо капитала и ликвидността си. Коефициентът на капиталова адекватност е на ниво от 21.4%, а коефициентът на ликвидно покритие – 433% (повече от 4 пъти над регулаторния лимит).

Дейностите на банката са подкрепени от постоянно подобряваща се дисциплина по отношение на управлението на разходите (49% административни разходи към оперативни приходи). Това позволява на възвръщаемостта на обслужваните кредити да достигне 25%, възвръщаемостта на активите – 5.5% и възвръщаемостта на капитала – 24.4%. Тези показатели поставят за пореден път TBI Bank сред най-рентабилните банки в Югоизточна Европа.

“Екипът на TBI още веднъж доказа, че бизнес моделът ни е устойчив срещу турбуленциите на пазара. Тези рекордни резултати за тримесечието не ни изненадват, защото са плод на фокусираните ни усилия по отношение на изпълнението на амбиционните ни планове за BNPL и за потребителското финансиране. От началото на второто тримесечие вече работим активно и в Гърция, като екипът е силно мотивиран и в очакване на първите ни резултати на най-новия за нас пазар“, казва изпълнителният директор на TBI Питър Барон.